Joni Lähteenmäki: Hoivaköyhyys on todellinen ongelma ja siihen pitää löytyä ratkaisu

Julkaistu: 08.01.2021

Suomessa on tutkittu ikääntyneiden hoivaköyhyyttä ja tutkimuksista pystytään havaitsemaan, että Suomessa on olemassa vanhuksiin kohdistuvaa hoivaköyhyyttä, mikä koskettaa pahimmillaan jopa neljäsosaa apua tarvitsevista vanhuksista. Tutkimuksista voidaan havaita, että mitä haastavampi on sosioekonominen tilanne vanhuksella, niin sitä suurempi riski on joutua tilanteeseen kotona, jossa arjen normaaleissa tilanteissa ei saa tarvitsemaansa apua.

Yhtenä suurena ongelmana on, että meillä on Suomessa ja Turussa vanhuksia, jotka eivät saa tarpeeksi apua kotiinsa. Käytännössä liian monella vanhuksella on ongelmia saada apua tarpeeksi ihan perusasioissa, kuten ei mahdollisuutta käydä ulkona hoitamassa asioitaan tai koti jää siivoamatta. Toisaalta on nähtävissä myös tutkimuksista, että osalla vanhuksista on kotona riittämätöntä hoivaa mikä näkyy ihan välttämättömissä asioissa kuten vessassa käymisessä, peseytymisen mahdollisuudesta tai vuoteesta nousemisessa.

Tutkimuksista pystytään näin havaitsemaan, että palvelujärjestelmämme ei toimi tällä hetkellä niin hyvin kuin vanhuslaki tai perustuslaki sen haluaisi toimia.

Turussa pitäisi myös kuntatasolla alkaa vahvemmin selvittämään kuinka moni turkulainen vanhus on hoivaköyhyydessä, sekä ottaa vahvasti tavoitteeksi, että jokaiselle vanhukselle luodaan kotiin olosuhteet joissa voi elää hyvää ja arvokasta elämää tulotasosta riippumatta.

Joni Lähteenmäki, sosiaalityöntekijä, VTM, Turku (SDP)