Kristiina Hellstén: Kotihoitajien pysäköintiluvat saatava kuntoon Turussakin

Julkaistu: 10.06.2020

Uusi tieliikennelaki sallii kotihoidon työntekijöiden pysäköivän työtehtävissä ilman aikarajaa ja maksua, mikäli kunta myöntää siihen oikeuttavan pysäköintitunnuksen. Tätä uudistusta on odotettu pitkään. Kotihoidon työntekijöiden työajasta kuluu Turussakin luvattoman paljon matkoihin ja parkkipaikkojen etsintään.

Ihmettelen, miksi kotihoitajien pysäköintiluvat ovat vasta työn alla Turussa (TS 29.5.2020). Tieliikennelain uudistuksesta on kyllä tiedetty jo pitkään, mutta Turussa, joka olisi voinut olla asiassa edelläkävijä, asia on edelleen auki.

Tiedustelin tilannetta noin puoli sitten kaupunkiympäristölautakunnassa ja silloin kerrottiin, että asia on valmistelussa. Päätöksiä ei kuitenkaan ole saatu aikaan.

Vantaa otti asiaan varaslähdön, kun tekninen lautakunta päätti jo toukokuun kokouksessaan ottaa kaupungissa käyttöön kotihoidon pysäköintiluvan. Turussa on nyt tehtävä pikaisesti vastaava päätös.

Turussa on ilmeisesti tarkoitus myöntää luvat ensimmäisenä kaupungin omiin virka-autoihin, joilla tehdään kotihoidon käyntejä. Hyvä edes niin, mutta tämä ei kohtele tasapuolisesti kotihoidon asiakkaita eikä työntekijöitä.

Asiakas ei voi valita, millä kulkupelillä työntekijä liikkuu, ja joutuuko hän odottamaan parkkipaikan etsinnässä viipyvää työntekijää.

Asiakas ei voi valita, millä kulkupelillä työntekijä liikkuu, ja joutuuko hän odottamaan parkkipaikan etsinnässä viipyvää työntekijää. Työntekijä voi olla myös sellaisen yksityisen yrityksen palveluksessa, joka tuottaa palvelut maksusitoumuksella tai palvelusetelillä, jolloin asiakas on kaupungin asiakas siinä kuin kaupungin oman kotihoidonkin asiakas.

Henkilökunnan omiin autoihin luvan myöntäminen tuntuu Turussa aiheuttavan päänvaivaa. Pohditaan, sekoittuvatko työntekijän omat ja työajot. Lähtisin kuitenkin siitä, että kotihoidon työntekijät sekä kaupungin omissa että yksityisissä yrityksissä ovat rehellisiä ja kantavat vastuunsa. Ja, lupahan on aina mahdollista perua, mikäli väärinkäytöksiä ilmenee.

Kristiina Hellstén

Turun kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen (sd)