Mari-Elina Koivusalo: Yli-Maarian monitoimitalo on koko Pohjois-Turun yhteinen

Julkaistu: 28.11.2018

Yli-Maarian monitoimitalo Ypsilon avaa ovensa vihdoin vuoden alussa 2019. Samalla koko ohikulkutien pohjoispuoleinen Turku – Moisio, Yli-Maaria ja Jäkärlä -  saavat positiiviset kehitysnäkymät tulevaisuuteen. Osaltaan vaikutukset heijastuvat Paattisille asti.

Monitimitalo on kuitenkin otettu ristiriitaisin tuntein vastaan erityisesti Jäkärlässä, jonka asukkaat ovat olleet huolissaan palvelujen kuten kirjaston, nuorisotalon ja neuvolan katoamisesta alueelta. Hämmennystä ei helpottanut esimerkiksi aluelehti Turun Tienoon uutisointi 22.11., jonka mukaan ”Jäkärlän kirjastopalveluina toimii jatkossa lainauskaappi ja kirjastoauto”. Näinhän ei ole, vaan kirjasto kuten muutkin palvelut muuttavat uusiin tiloihin 1600 metrin päähän nykyisistä. Kirjastoauto ja lainauskaappi ovat lisukkeita.

Jos  uuden monitoimitalon ympärille piirtää 2,5km säteeltään olevan ympyrän, mahtuvat sen sisään niin Jäkärlä kuin Moisiokin. Esimerkiksi Moision koululta tulee silti huomattavasti enemmän matkaa Ypsiloniin kuin Jäkärlän koululta, mutta siellä Ypsilonin palvelut on kuitenkin alun alkaen koettu omiksi, kuten pitääkin. Palvelut ja monitoimitalo ovat koko alueen yhteiset. Toisaalta taas Ypsilonilta on Yli-Maarian ja Jäkärlän liikekeskuksiin molempiin yhtä pitkä matka, 1300 metriä. Hyvää vertailua asiassa saa Hirvensalosta, jonka uusi Syvälahden monitoimitalo otettiin käyttöön elokuussa. Mikäli sen ympärille piirtää saman kokoisen ympyrän, ei se ylety edes Haarlaan. Silti saarelaiset kokevat monitoimitalonsa kaikkien omaksi.

On totta, että kaupunginkin tulisi yhä enemmän muistaa myös puheissaan kehittää Pohjois-Turkua yhtenäisenä alueena, kuten konkreettisesti ollaan tekemässä. Moisio, Yli-Maaria ja Jäkärlä muodostavat kokonaisuuden, joka on nyt aidosti yhdistetty puhkaisemalla moottoritie kevyenliikenteen väylällä. Liikenneyhteydet kokevat myös suuren parannuksen noin vuoden kuluttua, kun Jäkärlän ja Yli-Maarian välinen kapea ja hiekkainen Pyhtymäentie muutetaan kaduksi ja joukkoliikenteen runkolinjan väyläksi. Alueet kasvavat myös yhä tiiviimmin yhteen Koskennurmen asemakaavan myötä.

Jäkärlässä on yhä paljon tarjottavaa koko alueelle. Sen liikuntapaikat ovat omaa luokkaansa Pohjois-Turussa ja urheilukentän remontti on investointisuunnitelmassa merkitty vuodelle 2020. Lasiperheiden lähipalvelut, päiväkodit ja alakoulu kokevat myös parannuksia ensi vuosikymmenen puolivälin tietämillä, sillä uuden päiväkodin tarveselvitys on jo hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Ja tietysti yläkoulu kävely- ja pyöräilymatkan päässä on valtava bonus kenelle tahansa. Nuorisotila siirtyy sinne missä yläkouluikäiset koulua käyvät, mutta toki tulee muistaa, ettei nuorisotoiminta ole seiniin sidottua ja sitä on mahdollista toteuttaa monin tavoin Pohjois-Turun alueella.

Asuinalueiden eriytymisestä ollaan usein huolissaan. Paras lääke eriytymiseen on alueiden yhteiset, laadukkaat palvelut ja ihmisten kohtaaminen erilaisissa tilanteissa. Yhtenäiskoulu ja monitoimitalo palveluineen sekä sujuvat liikenneyhteydet fyysisten esteiden kuten moottoriteiden läpi luovat eriytymisen torjunnalle hyvät edellytykset, myös Pohjois-Turussa.

Mari-Elina Koivusalo

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu pohjoisesta Turusta (sd)