Matti "Viki" Vikström: Sotepölystä

Julkaistu: 11.03.2019

Ken vanhoja muistelee, niin sitä tikulla silmään. Kuitenkin totean kirjoittaneeni toukokuussa 2017 sulle mulle politiikan turmiollisista seurauksista valtakunnan politiikassa ja Turun kunnallispolitiikassa. Toistaiseksi pöly on siis laskeutunut sosiaali- ja terveysuudistuksen eli SOTEn ylle. Hallitus nielaisi aivan liian suuren lihaklimpin kerralla ja kurkkuunhan tuo loppumetreillä takertui. Kaksi suurinta hallituspuoluetta, KOK ja KEPU, sopivat hallitusneuvotteluissa sulle mulle politiikalla toiselle maakuntauudistuksen ja toiselle terveydenhoidon voimakkaan yksityistämisen markkinavoimille. Lehmänkaupoiksikin tällaista kutsutaan. Molemmat pitivät sitten  jääräpäisesti kiinni tavoitteistaan. Näin sitten kävi, SOTE kaatui jälleen kerran ja vielä pääministeri Juha Sipilän päätöksellä hallitus jätti eronpyyntönsä vain viisi viikkoa ennen uusia eduskuntavaaleja. Vaalitemppu? Tämä kaikki SOTE-valmistelu tuli maksamaan puoli miljardia euroa eli 500 000 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla olisi hoidettu esimerkiksi aika monta vanhusta nykymenoa paremmin.

Ei nuo SOTE-valmistelurahat kuitenkaan täysin hukkaan ole menneet, sillä SOTE nousee pölystä vuorenvarmasti uuden hallituksen tärkeimmäksi agendaksi. Tehdyn SOTE-valmistelun parhaat osat tuleekin ottaa käyttöön ja hyödyntää veronmaksajien parhaaksi, ei ulkomaisten pääomasijoitusyhtiöiden loputtomaan voitontavoittelukassaan. SOTEssa tulee edetä pala palalta kokeilujen kautta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, ei liian suurta palaa kerralla.

Maakuntauudistuksesta olen sitä mieltä, että sen myötä olisi tullut vain lisää poliittisesti nimitettyjä virkamiehiä pääosiltaan tietyn puolueen (KEPU) jäsenkirjan omaaville. Hallintomalleja tässä maassa jo riittää, kuten kuntayhtymät ym. jne. kehitetään niitä, lisää hallintokerroksia ei tarvita.

Jatkovalmistelussa olennainen osa on tavallisten ihmisten käsissä. Nimittäin vain äänestämällä tulevissa eduskuntavaaleissa saat mandaatin kehua tai haukkua päättäjiä.  Kotiin jääminen vaalipäivänä ei ole kannanotto. Jörn Donneria mukaellen: Äänestäminen kannattaa aina! Eikä huono juttu olisi se, että  SDP:stä tulisi suurin puolue ja Antti Rinteestä seuraava pääministeri!

Matti ”Viki” Vikström

Pieni työmies