Matti Vikström: Korona ja hävittäjät

Julkaistu: 04.05.2020

Tasavaltamme arvostettu presidentti Sauli Niinistökin sen totesi:” Korona on pirulainen, josta me yhdessä selviämme”. Kuitenkin Korona tulee aiheuttamaan kansantaloudellemme pitkäaikaista haittaa. Varsinkin pienyrittäjät tulevat olemaan suurissa vaikeuksissa, kun puskurirahoja ei ole suuryritysten tapaan. Suomen valtio pumppaa rahaa jo nyt elvytykseen miljardeja euroja. Tästä tulee aikanaan kuitenkin lasku maksettavaksi. Ainahan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu. Tästä velanmaksusta seuraa yhteiskunnan palvelujen leikkauksia ja veronkorotuksia, valitettavasti tämä tulee myöntää.

Rankoiltakin tuntuvista rajoituksista sen verran, että ne ovat varmasti tulleet tarpeeseen Koronan tautipiikin tasaamiseksi. Mutta sitä en ymmärrä. että bingosalit voivat olla auki ottaen sisään enintään 10 ihmistä, kun samaan aikaan esim. pienet grillikioskit eivät saa ottaa sisäänsä lainkaan syöviä asiakkaita.  Elvytystukien jakamisessa en ymmärrä, että joku ammattilaisurheilua ylläpitävä jääkiekkojoukkue tai olematon pöytälaatikkofirma saa 100 000 euroa. Rahaa näkyy ohjautuvan myös yrityksille, joilla ei ole oikeastaan mitään hätää. Näilläkin rahoilla olisi voinut tukea  oikeasti hädässä olevia pienyrittäjiä.

Samaan aikaan Suomen valtio jatkaa aikataulussaan hävittäjähanketta. Ne tulevat maksamaan yli 10 miljardia euroa!  Onko tämä tässä tilanteessa tarpeellista? Hyöty on lähinnä lentonäytöksissä saatava meteli ja kerosiinin polttaminen. Tuossa itänaapurissa on meinaan sen verran paljon divisioonaa, että siinä ei Suomen muutama kymmenen hävittäjää paljon auta. Tässä taloudellisessa  tilanteessa tulisikin harkita vaihtoehtoina hävittäjähankkeen siirtämistä, puolittamista tai kokonaan peruuttamista. Nämäkin rahat voitaisiin silloin käyttää Koronan aiheuttamien menojen kattamiseen.

Samalla kiitän Suomen hallitusta ja varsinkin pääministeri Sanna Marinia pääpuolisesti hyvin hoidetusta koronakriisistä ja selkeästä esiintymisestä. Hänen johdollaan on sosialidemokraattien hienoa lähteä kohti kunta- ja eduskuntavaaleja!

Matti ”Viki” Vikström,

pieni työmies

Turku