Matti Vikström: Teot ja puheet

Julkaistu: 22.10.2018

Maassamme istuu vaaleilla valittu porvarihallitus, jonka päätöksillä on annettu neljän vuoden ajan kylmää kyytiä varsinkin palkkatyöläisille. Sen sijaan yrittäjien asiaa on ajettu ansiokkaasti. Linja on ollut selvä ja esitykset ja päätökset  valitun hallituspolitiikan mukaisia. Hallituksen päätöksenteko on ollut koko ajan tempoilevaa. Välillä valmistellaan ja sitten taas perutaan. Välillä tuntuu, että hallituksen teot ja puheet eivät lainkaan kohtaa. Uutena esimerkkinä on hallituksen ajatus, kerrankin yhdessä opposition kanssa, että harmaan talouden kitkemiseen on panostettava. Harmaan talouden kautta kun jää yhteiseen hyvään tarkoitettuja verotuloja saamatta. Siitä huolimatta tilintarkastusvelvollisuutta ollaan uudistamassa.

Hallitus on nimittäin  tuomassa lakiesityksen eduskuntaan laillisen tilintarkastuksen supistamisesta. Suomessa on nykyään n. 270 000 osakeyhtiötä, jotka ovat velvollisia laatimaan tilinpäätöksen. Hallituksen lakiesityksen jälkeen enää 30 000 yritystä olisi tilintarkastusvelvollinen.  Hallitus esittää, että tilintarkastus tulisi jatkossa laatia vain, jos yrityksessä on henkilöstöä enemmän kuin 10 tai yrityksen liikevaihtoraja ylittää 700 000 euroa vuodessa. Hallituksen esitystä ovat lausuntokierroksella jyrkästi vastustaneet mm. valtiovarainministeriö, verohallinto, harmaan talouden selvittämisyksikkö ja Suomen Tilintarkastajat. Aika vaikutusvaltaisia tahoja kaikki, joidenka mielipiteestä hallitus siis vähät välittää. Taitaa maamme hallitus olla joutunut Suomen Yrittäjien lobbaamaksi juoksupojaksi malliin irtisanomissuojan heikentäminen.  Mahtavat esim. virolaisvetoiset pienet rakennusfirmat olla tyytyväisiä uudistukseen?!

Ruotsissa tehtiin vastaava uudistus vuonna 2010 ja osakeyhtiöt hyödynsivät porsaanreijän välittömästi varsinkin ravintola-, rakennus- ja kuljetusaloilla, joissa talousrikollisuus on muutenkin yleistä. Ruotsissa ollaan nyttemmin perumassa uudistusta. Pitää siis kysyä, kenen asiaa hallitus ajaa uudistuksella? Tällä uudistuksella ei ainakaan harmaata taloutta kitketä, päinvastoin.Tästä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä. Teot ja puheet eivät kohtaa. Onneksi eduskuntaavaalit ovat vain puolen vuoden päästä, silloin voimme jokainen vaikuttaa.

Matti ”Viki” Vikström

pieni työmies, SDP