Mika Maaskola: Arkean ankea arki

Julkaistu: 30.09.2019

Arkea on päättänyt vaihtaa noin tuhannen työntekijänsä työehtosopimusta nykyistä halvempaan, siis työntekijöille heikompaan. Toimitusjohtajan mukaan työehtosopimuksen vaihdolla on tavoitteena saada aikaan kustannussäästöjä. Selitys kuulostaa ontuvalta, koska useita kilpailutuksia on voitettu ja pienipalkkaiset työntekijät työskentelevät jo nyt äärirajoilla.

Totta on se, että Kaarean irrottautuminen Arkeasta omaksi yhtiökseen on vienyt johdon voimavaroja, mutta tämä olisi voitu ennakoida ja laskea taloudelliset vaikutukset ajoissa. Nyt niitä korvataan siistijöiden, keittiöhenkilöstön ja kiinteistönhoitajien tilipusseja keventämällä.

Toimitusjohtajan mukaan työehtosopimuksen vaihto vaikuttaa lähinnä lomaoikeuteen, mutta todellisuudessa siihen sisältyy paljon muuta! Vuosilomaoikeuksien vähenemisen ja lomarahan pienenemisen ohella palkka laskee ja työaikakorvauksia menetetään, sairauslomaehdot heikkenevät jne. Tässä on siis vain osa heikennyksistä.

Työehtoshoppailu pienipalkkaisten kustannuksella heidän ansioitaan alentamalla ei voi olla ainoa vaihtoehto. Vaikka yhtiöt ja asia eivät ole täysin rinnastettavissa niin on mainittava, että Postin tapauksessa tämä heikennys ei onnistunut. Samoin tulisi toimia Arkeassa, sillä osaavan johdon tulee pystyä tuomaan myös muita vaihtoehtoja yhtiön talouden kuntoon saattamiseen!

 

Mika Maaskola
Turun SDP:n puheenjohtaja