Mika Maaskola: Turun talousarviosta 2020

Julkaistu: 12.11.2019

Arvoisa pj. hyvät valtuutetut.

Edessä on jälleen vuoden ehkä tärkein ja samalla myös vaikein päätös.

Jos haluaisin puhua valtion politiikasta, niin muistelisin Sipilän hallitusta ja sen tekemiä kuntien valtionosuuksien leikkauspäätöksiä. Joiden takia kaikki Suomen kunnat, Helsinkiä lukuun ottamatta, tuskailevat tällä hetkellä isoissa talousvaikeuksissa. Toki tähän kuntien ahdinkoon on muitakin syitä mm. verojärjestelmän muutokset.

Mutta sen enempää en valtakunnan politiikkaa tähän sekoita, koska se ei ole meidän päätösvallassa, eikä sitä parjaaminen Turkua talousahdingosta nosta.

Kuten jo todettu, me elämme taloudellisesti erittäin vaikeita aikoja. Onkin todella tärkeää, että tämä ahdinko on poliittisesti laajalti tiedostettu. Ja vastuullisella enemmistöllä, sitä ollaan nyt valmiita laittamaan kuntoon, tiedostaen toki etteivät kaikki päätökset ole mieluisia.

Yhtenä vaikeana päätöksenä haluan nostaa esille joukkoliikenteen 0,7 milj.€ sopeuttamistoimet. Joka tarkoittaa esim. linjastomuutoksia ja/tai taksankorotuksia. On kuitenkin hyvä, että varsinaisista säästötoimenpiteistä päättää asiantuntijalautakunta. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei jlk:n taksoja ole kertaakaan nostettu Fölin aikana, joka perutettu vuonna 2014. Tärkeää on myös muistaa, että Turku on tämän säästöpäätöksen jälkeen edelleen erinomainen jlk kaupunki. Me mm. tuemme jokaista matkaa keskimäärin 40%:lla, meillä on kahden tunnin vaihto-oikeus, laajan alueen tasataksa ja tulossa runkobussiuudistus.

Joten uskon vahvasti, että Turun joukkoliikenne selviää tästä sopeuttamistoimenpiteestä.

Tiedoksi muuten, että Turun joukkoliikenteen matkamäärät ovat pitkästä aikaa lähteneet nousuun, lokakuussa kasvua oli reilut 3%.

Joitakin ikäviä säästötoimenpiteitä saatiin yhteisesti sopien myös poistettua. Tässä muutama nosto.

Alle 20 v. liikuntapaikkamaksuja ei oteta käyttöön, hienoa että tämä merkittävä linjaus nuorisourheilun puolesta saa edelleen jatkoa. Mielenkiintoista on myös perehtyä ns. Islannin malliin.

Minulle on myös erittäin tärkeää, että tässä haastavassa työmarkkinatilanteessa laitoshuoltajia ei siirretä Arkeaan. Tähän liittyen, täytyy myös kovasti toivoa, että huomenna jatkuvat Arkean ja ammattiliittojen neuvottelut päätyvät pikaiseen sopuun.

Vaikka säästettävä summa onkin iso, on hyvä että henkilöstöön kohdistuvaa yt. uhkaa ei tässä kohtaa ole. Tämä on erittäin tärkeää, kun varmistetaan osaavan henkilöstön pysyminen, uusien saanti ja työssä jaksaminen. Tärkeää on myös ottaa henkilöstön osaaminen vahvasti mukaan kun säästötoimenpiteitä mietitään, hyvän säästöesityksen tehnyttä olisi hyvä myös palkita.

Yhden investoinnin haluan myös nostaa esiin. Olen täällä useasti puhunut Pääskyvuoren koulun uudisrakennusta, hienoa että se vihdoin etenee. Suuri kiitos siitä!

Lopuksi haluan vielä nostaa esille yhden tärkeän kirjauksen. Turun kunnallisveroa tullaan nostamaan, mikäli kaupungin taloutta ei saada oikenemaan vuoden aikana. Toivottavasti korotusta ei tarvitsisi tehdä, mutta jos taloutta ei kuntoon saada, niin toivottavasti kaikki puolueet silloin seisovat, palvelut turvaavan kunnallisveron korotuksen takana.   

Turun kaupunginvaltuutettu Mika Maaskola (sd) piti em. puheen Turun kaupunginvaltuustossa 11.11.2019