Nina Kallio: Ammatillisen koulutuksen reformia odottaa katastrofi

Julkaistu: 20.11.2018

Hallituksen yhdessä kärkihankkeessa, ammatillisen koulutuksen reformissa, on ehkä ollut hyvä ajatus, mutta todellisuus oppilaitoksissa ja työelämässä on aivan toinen.

Osana kärkihanketta hallitus poisti yli 200 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta eli opetuksesta. Se näkyy nyt puutteellisena tietotaitona työssäoppimisjaksolle tultaessa.

Opiskelijat on velvoitettu hankkimaan tietonsa verkkokursseista, jos motivaatiota riittää. Käytännön opetus oppilaitoksissa on ajettu minimitasolle ja oppilaat saattavat opettaa toisiaan.

Peruskoulunsa päättäneet opiskelijat nähdään ammattioppilaitoksissa itseohjautuvina, jotka ottavat täyden vastuun omista opinnoistaan.

Varmasti näitäkin nuoria on, mutta pääosa tarvitsee käytännön opetusta läsnäolevalta opettajalta saavuttaakseen ne perustiedot ja -taidot, joita kussakin ammatissa tarvitaan.

Pelottavaa, eikö? Työnantajalla on valtava vastuu siitä, että opiskelija saavuttaa ammatillisen osaamisen tason ja on valmis työmarkkinoille uutena asiansa osaavana ammattilaisena.

Entä sitten työelämä? Onko hallitus kertonut riittävän selvästi, että vastuu osaamisesta lepää nyt työelämän harteilla?

Työelämässä tehokkuus ja tuotanto on liinattu äärimmilleen ja aika laajamittaiseen opastukseen ja opettamiseen on vähäinen.

Nämä leikkaukset ovat liikaa, olen huolissani näistä opiskelijoista, heidän osaamisestaan ja tulevaisuudestaan työelämässä.

Olisiko aika tehdä tutkimusta työelämässä ja kysyä, mitä mieltä nykyiset ammattilaiset ovat työssäoppimisjaksolle nykyisin tulevien opiskelijoiden valmiuksista.

Sen jälkeen pitää olla valmiutta tarvittaviin muutoksiin, ja lisätä opetusta oppilaitoksissa.

Nina Kallio

Kirjoittaja on Turun SDP:n varapuheenjohtaja