Piia Elo: Kokoomuksen Orpo syyttää muita puolueen omista epäonnistumisista

Julkaistu: 14.10.2020

Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat keskustelleen Turun SDP:hen liittyen Turun Sanomien mielipidepalstalla, joten varmaan on syytä kantaa kortensa kekoon tähän keskusteluun. 

Olisi niin paljon sanottavaa, mutta tyydyn oikaisemaan pari Orpon esittämää virhettä. Rakennusvalvonnan puutteet on syytä saada kuntoon – siitä ei ole kahta kysymystä. Siksi SDP:n valtuustoryhmä esitti pari vuotta sitten kahdessa eri valtuuston budjetissa, että rakennusvalvonnan palvelun parantamiseksi on palkattava lisähenkilöstöä. 

Koko ongelmahan lähti muutaman vuoden takaisesta Kokoomuksen henkilötyövuosi (htv) politiikasta, eli uusia henkilöitä ei saanut palkata pois lähteneiden tilalle. Ei, vaikka kysymyksessä olisi ollut lakisääteinen palvelu tai kuten tässä tapauksessa – palvelu joka maksaa itsensä korkojen kera takaisin. Kun asiaan herättiin, olikin nousukausi, eikä palkattavia ihmisiä enää ollut vapailla markkinoilla. Työnjohdollisiin epäonnistumisiin en viitsi julkisuudessa mennä, mutta SDP:n valtuustoryhmällä ei niihin ollut osaa eikä arpaa. 

Aivan vastaava htv-epäonnistuminen nähtiin kaavoituspuolella. Edelleen jonossa on hyviä hankkeita, jotka odottavat kaavaprosessien valmistumista ja niistä saatavat tulot ovat jääneet tulematta kaupungille.

Toinen Orpon väite liittyi sopimuspolitiikasta lipeämiseen. Muistutan, että SDP esitti tämän kauden alussa moneen otteeseen talousohjelman laatimista. Kokoomuksen edustaja sen sijaan toi valtavan pitkän listan investointeja ja sanoi, että näihin pitää sitoutua. Kun kehtasimme kyseenalaistaa näiden kaikkien taloudellisen realismin, neuvottelut jäivät siihen. Se ei vastaa käsitystämme sopimisesta tai neuvottelemisesta. 

Mutta kun nyt Kokoomuksen puheenjohtaja opettaa muita sopimusten tärkeydestä, en voi olla kysymättä, koska Kokoomus aikoo noudattaa vaatimaansa sopimusta pormestariehdokkaiden nimeämisestä hyvissä ajoin? SDP, Keskusta ja Vihreät ovat toimineet sovitulla tavalla nimenneet omat ehdokkaansa. 

Piia Elo (sd) 

Turun sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja