Piia Elo: Lausteen koulu on lähiönsä sydän

Julkaistu: 05.02.2019

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 28.1. mittavan toimenpideohjelman syrjäytymisen ja alueellisen eriytymisen ehkäisemiseksi. Itse en päässyt osallistumaan tuohon päätöksentekoon, sillä osallistuin samaan aikaan järjestettyyn tilaisuuteen Lausteen koulussa.

Lausteen koulussa oli kuntokartoituksen myötä ilmennyt niin merkittävät sisäilmaongelmat, että liikuntasali suljettiin välittömästi. Tämän lisäksi kiinteistö on muutenkin niin huonossa kunnossa, että muu koulu suljetaan kesään mennessä. Itse osallistuin tilaisuuteen Lausteen koulua käyvien lasten vanhempana.

Tilaisuudessa kannettiin suurta huolta lapsista, asuinalueesta, tulevaisuudesta, yhteisöstä. Koulussa toimii alakoulun lisäksi esikoulu, nuorisotalo, kirjasto ja iltapäiväkerho ja sen liikuntasalissa harjoittelevat niin paikalliset harrastusryhmät kuin useat liikuntaseurat. Kouluun kokoonnutaan paitsi oppimaan niin myös viihtymään ja harrastamaan ja monilla perheillä on vuosien suhde kouluun monen lapsen käytyä siellä eskarista kutoselle ja sen jälkeenkin vielä nuokkarilla ja harrastamassa.

Se, mikä suretti ja huoletti tilaisuudessa eniten oli, että ollaanko Lausteen koulu sulkemassa kokonaan ja siirtämässä lapset johonkin muualle. Oltiin huolissaan, että päättäjät eivät ymmärrä koulun merkitystä alueen yhteisöllisyyden ja integraation keskuksena, paikkana, jossa jokainen lapsi on osa meidän yhteiskuntaa, osa turvallista ja iloista yhteisöä.

Nyt onkin meidän poliittisten päättäjien aika osoittaa, että emme tee vain hienoja toimenpideohjelmia vaan oikeasti toimimme sanojemme mukaan. Lähiöt tarvitset koulunsa, palvelunsa, yhteen kokoavat voimat, jotka saavat tuntemaan ylpeyttä, saavat ihmiset tuntemaan kuuluvansa johonkin. Sitä ei pelasta hieno koulu jossain kauempana vaan oma koulu omalla asuinalueella. Se on sitä alueellista tasa-arvoa ja syrjäytymisen ehkäisyä ihan käytännössä, sitä mitä me toimenpideohjelmilla tavoittelemme.

Piia Elo

Kaupunginvaltuutettu, Lausteen koululaisten äiti