Antton Rönnholm - Turun seudun ääni Euroopan parlamenttiin

Julkaistu: 14.05.2019

– Olen 38-vuotias ja kotoisin Naantalista, opiskellut Turussa sekä asunut kuusi vuotta Brysselissä Tällä hetkellä työskentelen SDP:n puoluesihteerinä Helsingissä. Olen myös Yhteiskunta-alojen korkeakoulutettujen liiton puheenjohtaja, Rönnholm esittelee itsensä.

Osa tuntee Rönnholmin kunnallispolitiikasta on Turun kaupunginvaltuustosta ennen Brysseliin lähtöään. Siellä hän toimi myös Turun ja VarsinaisSuomen liiton edunvalvojana.

– Olen seurannut politiikkaa lapsesta asti ja tehnyt töitä sen ympärillä koko aikuisikäni. Aivan viimeaikoina ovat työllistäneet erityisesti hallitusneuvottelut

Työtehtäviä onkin kertynyt eduskunnan puhemiehen ja kolmen demariministerin erityisavustajana kahdessa eri hallituksessa, energia-alan asiantuntijana ja  kuin tutkijana ajatuspajalle.  Sinulla on siis pitkä työkokemus Brysselistä, mutta puhutko oikeasti ruotsia, englantia, saksaa ja ranskaa?

–  Se mitä sanoo on tärkeämpää kuin saada sanottua kaikilla kielillä, mutta tulen kyllä toimeen joka puolella mannerta. Tein maisterinpaperini tuossa tuomiokirkon varjossa ja lisää College of Europessa Belgiassa ja varmana sieltäkin tarttui kiinnostusta kieliin ja ihmisiin. Harrastuksia on liian vähän, mutta yritän lenkkeillä ja lukea muutakin kuin lehtiä.

On aika  pelastaa EU

Turun SDP nimesi Rönnholmin omaksi ehdokkaakseen huhtikuussa. Keskeiset toimijat ovat lähteneet Turun seudulla myös useissa naapurikunnissa tukemaan hänen valintaansa Euroopan parlamenttiin.

Näin halutaan saada Varsinais-Suomen ja Turun seudun näkemystä EU:n päätöksentekoon – toistaiseksi sellainen puuttuu.

– On aika pysähtyä miettimään millä on merkitystä. On aika pelastaa EU, kuvailee Rönnholm yhteistä tehtäväämme.

Rönnholmin mukaan kasvanut eriarvoisuus on polttoainetta populismille. Tyytymättömyys ja oman tulevaisuuden näköalattomuus on käynnistänyt vastareaktion jossa yhteistyö uhkaa mennä pesuveden mukana.

– Kun kiukku ottaa järjeltä vallan, hetkessä voi olla mennyttä kaikki se, mitä on rakennettu sukupolvia.

Ei ole talouden Eurooppaa ilman ihmisten Eurooppaa

Erityisesti epävakaammassa nykymaailmassa on selvää että juuri maiden välinen yhteistyö takaa rauhan, mutta se taitaa unohtua. Mitkä kysymykset ovat sinulle keskeisiä tulevalla kaudella?

– Mitä sitä kiertelemään, on ihan totta, että  EU tuntuu monelle vieraalta ja osalle tarpeettomalta tai jopa haitalliselta.

– Ja kun tarkemmin miettii niin vakauden lisäksi muistaa, että laajemmat markkinat vailla vaivalloisia tulleja luovat vaurautta juuri pienille maille. Eli yritysten lisäksi tavallisina tallaajinakin arvostamme yhä mahdollisuutta liikkua vapaasti, sitä että samoilla euroilla voi maksaa ja puhelintaan käyttää järkevään hintaan.

Rönnholmin mukaan se missä on menty pieleen niin Euroopassa kuin muualla on kun talous on ohittanut ihmisen. Hän kuvailee miten ennen USAsta lähtenyttä finanssikriisiä oli vallalla sääntöjä, jotka tekivät pankeista koskemattomia ja osasta maista varomattomia. Sitten talouskriisissä ryhdyttiin leikkaamaan ihan perusasioista, vaikka jokainen maa tarvitsee uudistuakseen esimerkiksi laadukkaan koulutuksen.

– Samalla yhä oikeisto markkinoi ajatusta, että työelämän suojelussa ei voi tavoitella korkeampaa, mutta veroilla pitää kilpailla alaspäin.

– Vapaata maailmaa ei johdeta enää Atlantin takaa. Unionin on kannettava vastuuta, niin arvojen kuin ympäristön puolustajana, mutta se onnistuu vain niin että sen omat asukkaat voivat hyvin. 

Paljon puhuttu alustatalous ei voi Rönnholmin mukaan tarkoittaa paluuta 1800-luvulle. Tästä syystä työelämän minimipelisäännöt ovat sekä suomalaisten yritysten ja työntekijöiden etu.

– EU:n tasolla on varmistettava, että veroja ei kierretä ja ja yhteisiä varoja käytetään kohteisiin mistä saadaan lisäarvoa kuten tutkimukseen. Vapaa liikkuvuus vaatii toimiakseen riittävät resurssit Schengen-alueen rajavalvontaan.

– Pidetään pää kylmänä, ei särjetä sellaista minkä rakentamiseen on mennyt sukupolvia. Turku on ollut Suomen portti Eurooppaan ja sellaisena se pysyy. Me voimme säilyttää sen, mikä on oikein ja me muutamme sen, mikä on väärin, Antton Rönnholm vakuuttaa.

Vaikuttaakseen EU:ssa on hyvä tuntea toimintamekanismeja, taustoja ja ihmisiä. Siksi Antton Rönnholm on valmis ja oikea mies tehtävään.

 

Antton Rönnholm

syntynyt Naantalissa

38 vuotta

valtiotieteen maisteri, master of European politics and adminstration

kuusi vuotta vaikuttamistyötä Brysselissä

Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska

lisää tietoa: antton.fi