Elo ja Pietari: Varsinais-Suomeen perustettava palliatiivisen hoidon keskus

Julkaistu: 15.05.2019

Piia Elo. Kuva: Arto Arvilahti

SDP:n kaupunginvaltuutetut, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Piia Elo ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Päivi Pietari vaativat palliatiivisen eli parantumattomasti sairaan oireita lievittävän hoidon keskuksen perustamista TYKSiin.

- Asia nousi pinnalle kun Karinakodin lakkauttamisuutiset tulivat tietoon. On huolestuttavaa, että emme pysty turvaamaan inhimillistä, elämän loppuvaiheen kipua ja surua sekä perheiden kokonaisvaltaista huolta huomioivaa hoitoa, toteaa Elo.

- Turun kaupungin järjestämä kotihoito ja Kaskenlinnan saattohoitoyksikkö ovat osa hyvää saattohoitoa, mutta ne eivät vielä takaa yksilöiden ja perheiden kokonaisvaltaista huomioimista eivätkä ne turvaa vaativan erityistason hoitoa, jatkaa Pietari.

SDP:n valtuutetut ovat huolissaan koko piirin alueen saattohoidosta, jota ei koordinoida lainkaan. Palliatiivista ja saattohoitoa saa kunnan resursseista riippuen joko kotona tai terveyskeskuksen vuodeosastolla. Jotkut joutuvat viettämään elämänsä viimeiset hetket päivystyksessä ja siirtymällä ambulanssilla hoitopaikasta toiseen, jos elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelmaa ei ole tehty oikeaan aikaan eikä asianmukaista palliatiivista hoitoa ole kunnassa tarjolla. Elo ja Pietari esittävätkin, että palliatiivinen hoito pitäisi järjestää koko Varsinais-Suomen piirin alueella siten, että kaikille olisi tarjolla hyvää, laadukasta, kustannustehokasta ja ennen kaikkea inhimillistä hoitoa.

- Ei ole millään mittarilla hyväksyttävää kuljettaa saattohoitopotilasta vuodeosastojen ja päivystyksen välillä vaan on pystyttävä turvaamaan hyvä hoito elämän viimeisten päivien aikana turvallisessa ja osaavassa yksikössä, sanoo Pietari.

- Valtioneuvoston asetuksen mukaan yliopistosairaalan on huolehdittava vaativan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tehtävistä sekä palliatiivisen hoidon suunnittelusta ja yhteensovittamisesta alueellisesti. Nyt TYKSin tuleekin pikaisesti selvittää,  miten elämän loppuvaiheen hoito järjestetään ja koordinoidaan koko piirin alueella ja uskon, että Karinakodin osaamisella olisi tässä merkittävä osa, vaatii Elo.

Tulee myös selvittää, voisiko nykyisen Karinakodin kiinteistöä hyödyntää tässä käytössä.

- Karinakodin puolesta on allekirjoittanut tuhansia ihmisiä aloitteen ja hyvä elämän loppuvaiheen hoito on tärkeää niin potilaalle mutta myös hänen läheisilleen, mikäli hoito on osaavaa ja inhimillistä, summaavat Elo ja Pietari.

Elo ja Pietari tulevat jättämään johtamissaan toimielimissä sairaanhoitopiirissä ja lautakunnassa aloitteet saattohoidon kokonaisvaltaisen tilanteen selvittämisestä ja pikaisesta korjaamisesta.

 

Päivi Pietari by Jere Satamo