Turku jatkaa viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta

Julkaistu: 19.05.2021

Mari-Elina Koivusalo

Hyviä uutisia viime viikolta: kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa päätettiin yksimielisesti jatkaa viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta! Päätöksen myötä kaikki kaupungin viisivuotiaat lapset saavat edelleen päivässä neljä tuntia maksutonta varhaiskasvatusta.

Siirtyminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen asteittain oli Turun SDP:n keskeisiä vaalitavoitteita vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Näin kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Mari-Elina Koivusalo kertoo päätöksen taustoista ja siihen johtaneesta pitkästä prosessista:

"Joulukuussa 2016 jätin valtuustossa asiaa koskevan aloitteen. Pitkällisten selvitysten ja erinäisten käsittelykertojen jälkeen maksutonta varhaiskasvatusta viisivuotiaille ei otettu tuolloin vakinaisesti käyttöön, vaan kaupunki päätti osallistua silloisen hallituksen kokeiluun. Kokeilussa turkulaiset viisivuotiaat saivat maksutonta varhaiskasvatusta aivan samoin speksein: neljä tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Tuo kokeilu päättyy tämän vuoden heinäkuussa, ja pieni osa (n. 1/3 ikäluokasta) lapsista pääsee samalla kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun piiriin.

Viime viikolla kuitenkin tehtiin historiaa, ja päätimme lautakunnassa yksimielisesti, että Turussa kaikki viisivuotiaat lapset saavat edelleen tuon neljä tuntia päivässä maksutonta varhaiskasvatusta.

Tämä on lasten tasa-arvon ja varhaiskasvatukseen osallistumisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Yksikään lapsi ei saa jäädä siitä paitsi liian korkeiden maksujen vuoksi. Koska varhaiskasvatus tutkitusti tasaa oppimiseroja ja on vaikuttavampaa kuin mikään muu myöhempi osa koulupolkua, on äärimmäisen tärkeää, että siihen osallistutaan. Se on erityisesti sitä tärkeämpää, mitä lähemmäs esiopetusikää tullaan. Turussa viisivuotiaiden varhaiskasvatuksen osallistumisaste on 96 % (vuonna 2019). Toivottavasti tämä päätös maksuttomuuden jatkamisesta osaltaan nostaa sitä entisestään."