Mari-Elina Koivusalo vaatii maksutonta koulutusta

Julkaistu: 15.11.2018

Mari-Elina Koivusalon mielestä kaikille tulisi antaa koulutuspolitiikalla mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliinsa.

Suomi voi hyvin jos lapsiperheet voivat hyvin

Mari-Elina Koivusalo on pienen turkulaisen äiti ja kohta kahden. Hän toivoo lisää joustoa työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, sekä pidempää oppivelvollisuutta tulevaisuuden haasteet huomioiden.

- Pienten lasten vanhemmilla tulisi olla mahdollisuus joustavampiin perhevapaisiin ja osa-aikatyöhön, Koivusalo toivoo.
- Lapsiperheiden jaksamista tukevaa kotipalvelua on taas saatavilla, mutta sen mahdollisuudesta pitäisi tiedottaa yhä paremmin. Matalan kynnyksen neuvontaa ja tukipalveluja tarvitaan aina jotta kukaan ei jää arjen haasteiden kanssa yksin.
- Samalla kaupungin lapsiperheiden kotina on tarjottava turvallista ja viihtyisää ympäristöä, yhdessä tekemistä ja uusia elämyksiä ja kokemuksia eri asuinalueilla.

SDP:llä on perhepoliittinen vaihtoehto
- Me haluamme, että Suomi on maailman paras maa lapsiperheille, Koivusalo sanoo.- On ilmiselvää, että Suomi voi hyvin jos lapsiperheet voivat hyvin ja sama pätee kotikaupunkimme tasolle.
- Perheet ja heidän tarpeensa ovat kokonaisuus: perhevapaiden parantamisesta ja työelämän asenteiden muuttamisesta alkaen aina siihen asti kun lapsi siirtyy toisen asteen koulutukseen, minkä tulee olla maksutonta.- Lapsen toisen asteen tutkinnon suorittaminen ei saa olla missään perheessä kiinni kustannuksista. Siinä välissä tarvitsemme kotipalvelun lisäämisen lisäksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen myös niille lapsille joiden vanhemmat ovat työttömänä tai perhevapaalla.- Perusopetuksen yhteyteen tulee luoda joustava koulupäivä, jonka myötä jokainen lapsi saa mahdollisuuden harrastukseen ja yksin kotona vietetty aika vähenee. Samalla perheiden yhteinen aika iltaisin lisääntyisi.
 

Turku pärjää sivistyskaupunkina kehittämällä
Mari-Elina Koivusalo on Turun Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja. Hän kertoo Turun pärjäävän hyvin, koska täällä on kompensoitu hallituksen lukuisia, lyhytnäköisiä leikkauksia.- Tulevaisuuden suhteen olennaista on pohtia, millaista osaamista Suomi ja Turun seutu tarvitsee tulevaisuudessa, Koivusalo linjaa.- Varmaa on se, että pärjäämme kovenevassa globaalissa kilpailussa vain maailman parhaalla osaamisella. Osaamistason aleneminen johtaisi vääjäämättä kilpailukykymme heikkenemiseen. Tulevaisuudessa Suomen menestys ja rooli maailmassa rakentuvat osaamisen, sivistyksen, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden pohjalle.
- Samalla kun ympäröivä maailma on muuttunut hurjasti, ovat koulumme pysyneet samanlaisina kuin 50 vuotta sitten. Uudet oppimisympäristöt, digitalisaatio ja uudenlainen oppiminen ovat välttämättömyys ja muutokseen pitää suhtautua positiivisesti, Koivusalo linjaa.
- Suomessa oppivelvollisuus on verraten lyhyt. Koska jokaiselle tulee antaa mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliinsa, olisi mielestäni varhaiskasvatuksesta tehtävä velvoittavaa ja sitä myöden maksutonta neljävuotiaasta lähtien. Samalla oppivelvollisuuden kestoa tulisi pidentää toisen asteen tutkinnon suorittamisen loppuun.
- Suomalainen koulutus on alkanut periytyä. Yhteiskunnan tulisikin yhä vahvemmin puuttua tähän tosiasiaan. Jokaisesta koulusta pitää saada yhtä hyvät lähtökohdat elämään ja jokaisen lapsen tulee tuntea voivansa tavoitella mitä ikinä hän haluaa.

 

Kuka? Mari-Elina Koivusalo

Ikä? 32

Ammatti? Poliittinen avustaja

Mitä? Turun kaupunginvaltuutettu pyrkii kansanedustajaksi