Turun kaupungin tiedotus petti – SDP:n Maaskola paheksuu tilannetta

Julkaistu: 19.09.2020

Turun kaupunki tiedotti medialle 18.9.2020 YT-neuvottelujen alkamisesta ja henkilöstön mahdollisista lomautuksista. Kaupunki on antanut neuvottelukutsun henkilöstöjärjestöille 17.9., mutta johto on jättänyt sattuman varaan sen, löytääkö koko henkilöstö tiedon kaupungin intranetistä ennen kuin se tulee julki mediassa. 

- Tämä ei ole hyvää johtamista ja henkilöpolitiikkaa, Turun SDP:n puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Mika Maaskola paheksuu tapaa, jolla asiasta on tiedotettu henkilöstölle.

Turun kaupunginhallitus käsitteli taloustilannetta kokouksessaan 14.9.2020. Tilannearvion perusteella kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Maaskolan mielestä on totta, että paljon pitää tehdä kaupungin talouden kohentamiseksi. Vaikeitakin ratkaisuja voi olla edessä, mutta kaupunginhallitus ei päättänyt vielä toimista, joilla vajetta paikataan. 

- Lomautusten kytkeminen YT-neuvottelujen alkamisesta tiedottamiseen on siis täysin ennenaikaista! Maaskola ihmettelee.

Niin kuntien talous kuin valtionkin on vaikeassa tilanteessa, mutta vastuullinen työnantaja etsii Maaskolan mielestä ensin kaikki muut keinot, ennen kuin lähtee lomauttamaan henkilöstöään! Lomautus sopii Maaskolan mukaan huonosti töihin, jotka vaativat runsaasti työvoimaa. Vähintäänkin lakisääteiset palvelut on turvattava ja esim. päivähoidon ja vanhustenhuollon suhdelukuja ei saa rikkoa lomautustenkaan aikana, joten isolta joukolta on lomautus vaikeasti toteutettavissa, jos ollenkaan. Maaskola pitää tärkeänä, että nämä ja monet muut seikat selvitetään ennen kuin mistään toimista päätetään. 

- Me SDP:ssä ymmärrämme, että nyt on saatava kaupungin taloutta tasapainotettua, Maaskola vakuuttaa. - Mutta emme ole valmiita lyömään kantoja lukkoon – ei lomautuksen puolesta tai sitä vastaan. Haluamme tarkat tiedot siitä, että kaikki muut vaihtoehdot on ensin tutkittu. 

- Siinäkin tilanteessa, että lomautuksia tulee keinovalikkoon, pidän äärimmäisen tärkeänä, että asiat hoidetaan hyvän työnantajatavan mukaan, eikä tuoda lisää epävarmuutta ja huolta henkilöstölle, joka on jo venynyt äärimmilleen koronan kurittaessa ja vaikeuttaessa työtä ja jaksamista, Maaskola toteaa.

 

Mika Maaskola

Turun SDP, puheenjohtaja

p. 0405591423