01.03.2021 Mielipide
Aki Lindén: Tarkennuksia ja lisäyksiä Husin kilpailutuksia koskevaan uutisointiin
Turun Sanomat käsitteli laajasti 25.2. pormestariehdokkuuttani Turun kuntavaaleissa erityisesti viime aikoina eräiden tiedotusvälineiden tekemien ohjelmien tai artikkeleiden valossa.
Kirjoituksessa nostettiin esille myös aikaisempi toimintani Turun kunnallispolitiikassa Skdl:n (Vasemmistoliiton edeltäjä) valtuutettuna. Jopa Väinö Tanneria lainattiin!
Olen ollut Suomen sosialidemokraattisen puolueen jäsen vuodesta 1994 lähtien, siis 27 vuotta. Olin Sdp:n ehdokkaana vuoden 1996 kuntavaaleissa ja EU-vaaleissa vuonna 1999.
Vuosina 2000–2018 keskityin johtamaan kahta suurta sairaanhoitopiiriä enkä ollut julkisessa politiikassa mukana. Vuonna 2019 olin Sdp:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja tulin valituksi hyvällä äänimäärällä.
Hus, jonka toimitusjohtaja olin vuodet 2010–2018, on suuri, kymmenien kuntien ja useiden maakuntien alueella toimiva sairaalakonserni, jossa työskentelee 27 000 terveysalan ammattilaista. Husin ydintehtävä on korkeatasoinen potilaiden hoito, lääketieteen huippututkimus ja laaja terveysalan opetustoiminta.
Toimiessani Husin toimitusjohtajana sain toiminnalleni Husin hallituksen, valtuuston ja omistajakuntien tuen. Toiminnassani ei todettu rikkeitä. Tilinpäätökset olivat puhtaita ja vastuuvapaus myönnettiin joka vuosi.
Husin toiminta laajeni merkittävästi. Potilaita hoidettiin vuonna 2018 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010 ja eri hoitoja annettiin 40 prosenttia enemmän.
Vuonna 2000, kun Hus perustettiin, olivat Uudenmaan erikoissairaanhoidon kulut 10 prosenttia korkeammat kuin muualla Suomessa ja vuonna 2018 ne olivat 20 prosenttia alhaisemmat. Olin puolet tästä ajasta Husin toimitusjohtaja.
Lääketieteellisessä tutkimuksessa Hus nousi Euroopan 10 huippusairaalan joukkoon. Kunnat ja muut sairaanhoitopiirit siirsivät toimintojaan laajasti Husille.
Hankinnat oli Husissa hajautettu viiden lautakunnan, yhdeksän johtokunnan ja kahden sisäisen yhtiön hallitusten alaisuuteen. Johdollani tehtiin paljon työtä niiden keskittämiseksi ja läpinäkyvyyden parantamiseksi: Husin ensimmäinen yhtenäinen hankintastrategia vuonna 2015, uusittu hankintaohjeistus, hankintakoulutus, uudet hankintavaltuudet ja niin edelleen.
Itse osallistuin hankintojen suorittamiseen hyvin pieneltä osin. Mitään puutteita ei niissä hankinnoissa ole todettu. Seurasin tiiviimmin Hus Apteekin laajaa (300 miljoonaa euroa joka toinen vuosi) lääkehankintaa usealle sairaanhoitopiirille sekä tietohallinnon hankintoja. Niissä ei ollut puutteita.
Rakennushankinnoista huolehti erillinen Hus Kiinteistöt Oy. Husin hankinnoissa on todettu lähinnä Hus Logistiikan alaisuudessa suorahankintoja, jotka olisi pitänyt kilpailuttaa.
Niissä on toimittu virheellisesti. Näiden osuus Husin kokonaishankinnoista on 2–4 prosenttia.
Iltalehdessä (useita kirjoituksia 12.2.–21.2.) on annettu ymmärtää, että olisin hävittänyt Husin sisäisten tarkastusten raportteja. Iltalehti kuitenkin itse kertoi myöhemmin, että näin ei ole tapahtunut.
Iltalehti myös kertoi, miten sisäinen tarkastus ”pantiin Lindénin peukalon” alle. Tässä oli kyseessä Husin hallituksen yksimielinen päätös sisäisen tarkastuksen toimintaohjeesta, joka todettiin arviointikertomuksessa oikeaksi.
Kannatan kriittistä journalismia, mutta olen aika hämmentyneenä seurannut suoranaista ajojahtia, jonka kohteeksi olen joutunut. Minulla on todisteet siitä, mistä ja miksi tämä on laitettu liikkeelle, mutta en käsittele niitä julkisuudessa.
Aki Lindén
kansanedustaja, pormestariehdokas
erikoislääkäri, VTM
Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 27.2.2021.