
Turun SDP lähtee kuntavaaleihin tekemään reilumpaa Turkua kaikille. Turun SDP haluaa, että Turussa on oikeus turvalliseen kasvuun ja hyvään oppimiseen. Tämä tarkoittaa, että Turussa on jatkettava SDP:n johdolla vahvasti aloitettua koulu- ja päiväkotitilojen sekä oppilaitosten korjaamista ja uudisrakentamista. ”Olemme tällä kaudella päässeet vihdoin aloittamaan koulu- ja päiväkotiverkon korjaamista ja uusia tiloja on päätetty rakentaa kaikkialle kaupunkia. Näin turvataan, että jokaisella on terveelliset ja turvalliset tilat kasvaa, opiskella ja opettaa”, sanoo pormestariehdokas Piia Elo, joka on tällä kaudella toiminut kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestarina. Ensi kaudella on pikaisesti tuota päätöksentekoon myös Pansion monitoimitalo, Varissuon koulu sekä ammatillisen koulutuksen tekniikan kampus. Lukiokoulutuksen tilakysymys on myös ratkaistava, jotta jokaisella on mahdollisuus työrauhaan.
SDP haluaa turvata, että Turussa on jatkossakin osaavaa työvoimaa varhaiskasvatuksessa ja esittää, että Turkuun on perustettava moniammatillinen harjoittelupäiväkoti yhdessä toisen asteen, ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa. ”Kaikkien koulutusasteiden yhteinen harjoittelupäiväkoti tarjoaisi ainutlaatuisen mahdollisuuden jokaiselle alan opiskelijalle saada tuntumaa päiväkotien moniammatilliseen arkeen ja innostaisi jäämään alalle”, hehkuttaa kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestarina toimiva Elo. ”Turussa on ainutlaatuinen tilaisuus tehdä uutta, sillä täällä on laadukkaat oppilaitokset ja monipuolinen palvelurakenne”, hän lisää.
Turun SDP haluaa panostaa osaavaan ja riittävään henkilöstöön varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, jotta jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus rauhalliseen ja turvalliseen kasvuun. ”Tällä kaudella olemme joutuneet säästämään maan hallituksen leikkausten takia käsipareista, lapset kohtaavista aikuisista ja se näkyy lasten ja nuorten kasvavana huonovointisuutena ja lisääntyvinä oppimishaasteina”, jatkaa Elo. Siksi Turun SDP haluaa vaalitavoitteiseen turvata työrauhan pienemmillä ryhmäkoilla, purkamalla koulujen välistä segregaatiota ja huolehtimalla siitä, että opiskeluhuollon palvelut ovat riittäviä kaikissa kouluissa ja oppilaitoksissa kaikille.
Turussa tulee kokeilla kokonaiskoulupäivä -toimintamallia, jossa erityisesti pienempien koululaisten turvallista arkea tuetaan aamu- ja iltapäiväkerhojen lisäksi erilaisella harrastustoiminnalla koulujen yhteydessä. Kouluja tulee avata yhä enemmän erilaisille kerho-, yhdistys ja liikuntaseuratoiminnalle ja tätä on koordinoitava siten, että jokaisella lapsella on mahdollisuus turvalliseen ja aktiiviseen arkeen myös koulupäivän jälkeen.
Turun SDP on tyytyväinen apulaispormestarinsa johdolla tällä kaudella saavutettuihin tavoitteisiin kasvatuksen ja koulutuksen osalta. Tällä kaudella on saatu koulu- ja päiväkotihankkeet käynnistettyä, tuen strategia luotua kaikille asteille, lisättyä lukiolaisten määrää, huolehdittu ammatillisen koulutuksen lähitunneista ja panostettu eriytymisen purkuun sekä lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Haasteena kuitenkin kokoomusjohtoisessa kaupungissa on, että edelleenkään ei budjetoida riittävästi siihen, että kouluissa ja päiväkodeissa olisi riittävästi jokaisen lapsen ja nuoren kohtaavia aikuisia ja opetustuntien määrä laahaa Turussa muista suurista kaupungeista. Tähän on saatava muutos, jotta jokaisella lapsella ja nuorella, taustastaan, perheestään tai äidinkielestään huolimatta olisi mahdollisuus kasvaa omaksi parhaaksi itsekseen. Kaiken voi tehdä reilummin.
HYVÄ ELÄMÄ JA ARKI
Me sosialidemokraatit haluamme olla tekemässä Turkua, joka on reilu kaikille. Reiluus on demokratiaa, oikeudenmukaisuutta ja sitä, että kenenkään taakka ei kasva kohtuuttomaksi. Politiikassa on aina kyse arvovalinnoista. Erityisen tärkeitä nämä valinnat ovat silloin, kun kaikkeen ei ole varaa. SDP haluaa huolehtia jokaisen turkulaisen hyvästä arjesta, lasten turvallisesta kasvusta, kaiken ikäisten turkulaisten hyvinvoinnista, vehreästä ja viihtyisästä elinympäristöstä ja kaupungin elinvoimaisuudesta.
1.1 JOKAISELLA TURKULAISELLA ON OIKEUS TURVALLISEEN KASVUUN JA HYVÄÄN OPPIMISEEN
Turku on kaupunki, jossa jokainen voi tavoitella itselleen parasta mahdollista tulevaisuutta. Jokaisella on oikeus oppimiseen turvallisessa ympäristössä, joka tukee kasvua, osallisuutta ja onnellisuutta. Kukaan ei saa joutua pelkäämään koulussa.
Kasvua ja oppimista tukeva varhaiskasvatus ja esiopetus muodostavat saumattoman jatkumon perusopetukseen. Yhdessä ne luovat vahvan pohjan jatko-opinnoille. Jokaisella on oikeus saada laadukasta opetusta lähikoulussaan. Niiden yhteyteen on koottava myös muita lasten ja nuorten palveluita ja harrastuksia. Turussa turvataan aidosti maksuton toinen aste, kehitetään nuorten työelämävalmiuksia ja pidetään kiinni riittävästä lähiopetuksesta. Kaupunki huolehtii myös siitä, että aikuiset voivat kehittää itseään ja pysyä aktiivisina turkulaisina.
Laadukas varhaiskasvatus on lasten kohtaamista omana itsenään ja heidän vahvuuksiensa tukemista turvallisissa ja toimivissa tiloissa sekä aktiivisuuteen kannustavissa ympäristöissä. Haluamme varmistaa, että Turun varhaiskasvatuksessa on riittävä ja hyvinvoiva henkilöstö. Kaupungin on edelleen tuettava henkilöstön mahdollisuuksia täydentää osaamistaan. Lisätään varhaiskasvatuksen henkilöstön kielitietoisuutta ja suomen kielen osaamista. Varhaiskasvatuksessa on oltava vahvaa pedagogista osaamista sekä riittävästi sylejä. Turkuun on perustettava moniammatillinen varhaiskasvatuksen harjoittelupäiväkoti.
Turussa perusopetuksen laadusta on pidettävä kiinni. On huolehdittava, että jokaisessa koulussa on mahdollisuus yhdenvertaiseen oppimiseen. Kouluissa on oltava riittävästi lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia. Riittävän pienet luokkakoot turvaavat työrauhan. Turkulainen lapsi ja nuori jää tällä hetkellä opetustuntimäärässä huomattavalle takamatkalle muihin suuriin kaupunkeihin nähden. Haluamme, että tämä epäkohta korjataan. Haluamme, että Turussa tarjotaan yhtä paljon opetustunteja kuin muissa suurissa kaupungeissa.
Koulujen tilat sekä ympäristö tarjoavat mahdollisuuksia lasten ja nuorten turvalliseen toimintaan ja oleiluun. Haluamme kehittää lasten ja nuorten kokonaiskoulupäivää kerho- ja harrastustoimintapoluilla. Samalla nuoriso- ja seuratoiminnan yhteyttä ja läsnäoloa kouluihin on vahvistettava. Kokonaiskoulupäivässä lapset voivat olla koulun tiloissa aamulla ennen oppituntien alkua ja taas koulun jälkeen. Koulun tiloissa voidaan järjestää niin vapaata toimintaa kuin ohjattua harrastustoimintaakin turvallisten aikuisten läsnä ollessa.
SDP haluaa, että Turun kouluissa ketään ei kiusata. Koulujen yhteisöllisyyttä on vahvistettava. Hyvinvointialueen kanssa tehtävää yhteistyötä ja vuoropuhelua on lisättävä ja edellytettävä Varhaa turvaamaan Turun kouluissa tarpeeseen vastaavat opiskeluhuollon palvelut, kattaen niin kouluterveydenhuollon, psykologit, kuraattorit kuin psykiatriset sairaanhoitajat.
SDP:n johdolla edistettyä mittaavaa koulu- ja päiväkotirakentamisohjelmaa on jatkettava. Pansion monitoimitaloa on edistettävä kiireesti. Lapsille, nuorille ja henkilökunnalle on taattava ajanmukaiset, toimivat, turvalliset ja terveelliset tilat. Samalla uudisrakentamisella voidaan purkaa eri alueiden ja koulujen eriytymistä. Myös oppilaaksiottoalueita on tarkasteltava osana koulujen eriytymisen vähentämistä. Valinnaisaineita on lisättävä lähikouluihin ja samalla erikoisluokkatoiminnan aiheuttamaa koulujen sisäistä ja kaupunkitasoista segregaatiota on suitsittava.
SDP haluaa varmistaa, että toisen asteen koulutus säilyy Turussa aidosti maksuttomana ja kaikilla nuorilla on mahdollisuus tavoitella unelmiaan. Niin ammatillisessa koulutuksessa kuin lukiokoulutuksessa on turvattava riittävä lähiopetus ja tukipalvelut sujuvan opiskelun turvaamiseksi. Monikielisten nuorten lukiokoulutukseen hakeutumista on edistettävä esimerkiksi monikielisten nuorten lukio-opinnot mahdollistavalla suomen- ja englanninkielisellä lukiolinjalla. Myös koulun ja kodin vuoropuhelua jatko-opintomahdollisuuksista on lisättävä. Lukiolaisten jaksamista on tuettava esimerkiksi pajatoiminnalla tai vastaavalla.
Turun lukioiden tilakysymys on ratkaistava. Tiloja on lisättävä, jotta yhä useampi halukas pääsee opiskelemaan turkulaiseen lukioon. Ammatillisessa koulutuksessa on toteutettava tekniikan alojen kampus Itäharjulle. Taito-kampuksen toiminnan sujuva käynnistyminen on varmistettava ja sen tuomia mahdollisuuksia yhteistyöhön ammattikorkeakoulun kanssa on hyödynnettävä täysimääräisesti.
Turussa aikuisten aktiivisuutta, työllisyyttä ja elämänmittaista osaamista edistävää toimintaa on oltava saatavilla monipuolisesti kaupungin eri osissa. Jatkuva oppiminen on keskeinen osa elinvoimaa ja työllisyyttä sekä myös mahdollisuus kiinnittyä suomalaiseen yhteiskuntaan.
Turun vahvuuksia ovat kaupungin poikkeuksellisen laaja korkeakouluverkosto ja sen lähes 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Korkeakouluyhteisön menestyminen hyödyttää kaupunkia laajasti ja tuo elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia sen muille asukkaille.
- Kukaan ei saa joutua pelkäämään koulussa
- Varhaiskasvatuksessa on oltava vahvaa pedagogista osaamista sekä riittävästi sylejä
- Turkuun on perustettava moniammatillinen varhaiskasvatuksen harjoittelupäiväkoti
- Riittävän pienet luokkakoot turvaavat työrauhan
- Haluamme, että Turussa tarjotaan yhtä paljon opetustunteja kuin muissa suurissa kaupungeissa
- Hyvinvointialueen kanssa tehtävää yhteistyötä on vahvistettava ja turvattava Turun kouluissa tarpeeseen vastaavat opiskeluhuollon palvelut lähellä
- Turkuun tulee luoda kokonaiskoulupäivä-toimintamalli alakoululaisille ja pilotoida sitä
- Koulujen eriytymistä on purettava määrätietoisesti
- Toisella asteella on turvattava riittävät lähitunnit
- Pansion monitoimitalo on toteutettava
- Lukiotilojen riittämättömyys on ratkaistava
- Ammatillisen koulutuksen tekniikan alojen kampus on toteutettava Itäharjulle
- Koulujen ja päiväkotien korjausvelan vähentämistä jatketaan määrätietoisesti
- Kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan kokeilla erilaisia koulupäivän aloitusaikoja oppilaita kuunnellen
1.2 AKTIIVISET JA HARRASTAVAT TURKULAISET VOIVAT HYVIN
Turku on liikunta- ja urheilukaupunki, jossa harrastetaan monipuolisesti eri tasoilla. Liikunnan mahdollistaminen on merkittävä sijoitus kaupunkilaisten hyvinvointiin. Turun tulee tarjota kaikille laadukkaita lähiliikuntapaikkoja eri puolilla kaupunkia.
Kulttuuri on merkittävä elinvoimatekijä, jota tulee kehittää määrätietoisesti. Kaupunkilaisten mahdollisuutta kokea ja luoda kulttuuria on vahvistettava.
Kaupungin tiloja tulee avata nuorille turvallisen vapaa-ajan viettoon sekä yhdistyksille ja alueellisille toimijoille yhteisölliseen toimintaan.
Turussa on turvattava jokaiselle lapselle mahdollisuus vähintään yhteen liikuntaharrastukseen. Vuoden 2025 alusta voimaan tulleiden Turku liikuttaa kaikkia -kehittämislinjausten eli ”Boostii-mallin” tavoitteena on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia liikunnan keinoin, tukea eri liikuntalajien harrastajia nykyistä tasavertaisemmin sekä hillitä harrastamisen kustannusten nousua. Uudistuksen toteutumista on seurattava ja tehtävä vaikutusarviot. Kaupungin alle 18-vuotiaille tarjoamien liikuntatilojen vuokria ei tule nostaa nykytasosta. Lisäksi kaupungin on sitouduttava yksityisten tilojen tilavuokrien avustustasoon, joka uudistuksen yhteydessä on päätetty. Tarvittaessa on tehtävä muutoksia vuoden 2026 aikana, jotta asetettuihin tavoitteisiin päästään ja seurojen toimintaedellytykset turvataan. Turun SDP edellyttää kaupungin ja seurojen välistä aktiivista vuoropuhelua.
Turussa tulee rakentaa lisää lähiliikuntapaikkoja kuten urheilukenttiä, kuntoportaita, tekojääratoja ja ulkokuntosaleja. Koulujen ja päiväkotien pihoja on kehitettävä kannustamaan kaikenikäisten liikunnan lisäämistä myös kouluaikojen ulkopuolella. Lähiliikuntapaikkoja tulee olla myös kampusten läheisyydessä opiskelijat huomioiden. Myös muiden hyvinvointiliikunnan olosuhteiden riittävyydestä on huolehdittava. Esimerkiksi uuden uimahallin rakentaminen on käynnistettävä nopeasti.
Kaupungin tulee järjestää nuorille turvallisia ympäristöjä viettää vapaa-aikaa. Yhteistyötä järjestöjen kanssa on lisättävä ja aktiivista, saavutettavaa nuorisotoimintaa tarjottava kaupungin eri osissa. Lapsille ja nuorille on järjestettävä loma-aikoina monipuolista toimintaa kuten erilaista päivätoimintaa, leirejä ja kerhoja yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa.
Kaupungin tiloja tulee avata kaupunkilaisten ja järjestöjen käyttöön tukemaan aktiivisuutta ja yhteisöllisyyttä. Varissuolle pitää saada toimivat tilat eri yhdistysten ja yhteisöjen käyttöön. Myös muiden alueiden tilannetta ja tarpeita tulee tarkastella, esimerkiksi Halisissa, johon tulee saada nuorille sopivaa harrastetilaa ja naapuruston kohtaamispaikka. Reilussa kaupungissa arvostetaan ikääntyneitä ihmisiä. Ikäihmisille suunnatun, hyvinvointia ja terveyttä edistävän viriketoiminnan jatkuvuudesta on huolehdittava yhteistyössä hyvinvointialueen ja eri järjestöjen kanssa.
Kulttuuri on tärkeä ja kasvava osa Turun elinvoimaa sekä kaupunkilaisten hyvinvointia. Varsin pienillä määrärahoilla toimivien kirjastojen, teattereiden, orkestereiden sekä museoiden tarjonta tavoittaa jo nyt valtaosan kaupunkilaisista. Vapaat toimijat ja harrastajat monipuolistavat kulttuuritarjontaa. Kulttuuritoiminnan mahdollisuuksia tulee vahvistaa. Ylpeydenaiheita meille turkulaisille ovat niin Turun Filharmoninen orkesteri kuin monipuolinen katutaidekin. Kulttuurille on taattava asianmukaisia tiloja ja myös kaupunkitilaa on avattava kulttuurille yhä enemmän.
Musiikkitalo Fuugan ja Kaupunginteatterin kokonaisuuden tarjoamat uudet mahdollisuudet on hyödynnettävä mahdollisimman laajasti kulttuuri- ja tapahtumatoiminnassa.
On tärkeää, että kaikilla – myös pienituloisilla – on mahdollisuus kulttuurielämyksiin. Kulttuuritarjontaa tulee viedä myös eri asuinalueille. Kulttuurikaupunki Turussa on myös varmistettava, että lapset saavat nauttia monipuolisesti kulttuurista varhaiskasvatuksen ja koulupolkunsa aikana. Kulttuuritoimijoiden yhteistyötä oppilaitosten ja päiväkotien kanssa on lisättävä.
Turun imagoa meren, monimuotoisen kulttuurin ja hyvän ruuan kaupunkina tulee edelleen vahvistaa.
- Turun tulee tarjota laadukkaita lähiliikuntapaikkoja eri puolilla kaupunkia
- Kaupungin alle 18-vuotiaille tarjoamien liikuntatilojen vuokria ei tule nostaa nykytasosta
- Boostii-uudistuksen vaikutuksia on arvioitava ja tarvittaessa tehtävä muutoksia, joilla seurojen toimintaedellytykset turvataan ja uudistuksen tavoitteet saavutetaan
- Itäiseen Turkuun on rakennettava uusi uimahalli
- Kaupungin tiloja tulee avata nuorille turvallisen vapaa-ajan viettoon sekä yhdistyksille ja alueellisille toimijoille
- Reilussa kaupungissa arvostetaan ikääntyneitä ihmisiä
- Varissuolle ja Halisiin tulee kiireesti saada tilat eri yhdistysten ja yhteisöjen käyttöön
- Lapsille ja nuorille on järjestettävä monipuolista toimintaa loma-aikoina
- Kulttuuritarjontaa tulee viedä myös eri asuinalueille
- Kulttuuritoimijoiden yhteistyötä oppilaitosten ja päiväkotien kanssa on lisättävä
2 KESTÄVÄSTI KASVAVA JA ELINVOIMAINEN TURKU
Turun kaupunki kasvaa seuraavan 15 vuoden aikana 40 000-59 000 asukkaalla. Kasvava kaupunki on elinvoimainen. Hyvällä kaupunkisuunnittelulla voidaan varmistaa, että kasvu on kestävää.
Turun SDP haluaa huolehtia kaupungin taloudesta ja työllisyydestä. Kasvuinvestoinnit takaavat turkulaisille hyvän elämän mahdollistavat palvelut. Turussa kasvun tulee olla sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää.
Turku on suvaitsevainen ja monikulttuurinen sekä kansainvälinen kaupunki, joka edistää kaikissa toimissaan yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.
2.1. TURUSTA SUOMEN PARAS TYÖLLISYYDEN EDISTÄJÄ
Turussa on oltava hyvä tehdä töitä, yrittää ja työllistää. Työ lisää hyvinvointia, takaa toimeentulon ja mahdollisuuden kehittyä. Tavoitteenamme on paremmat, nykyistä nopeammat ja yksilöllisemmät palvelut niin työnhakijoille kuin työnantajallekin. Turussa panostetaan myös kansainvälisten osaajien rekrytointiin. Turun tulee olla houkutteleva kaupunki yrittää, olipa kyseessä sitten yksinyrittäjä, pienyrittäjä tai suurempi yritys.
Työllisyyspalvelujen siirtyminen osaksi kaupungin toimintaa luo uusia mahdollisuuksia työnhakijoiden ja työantajien tarpeisiin vastaamiseksi. Työllisyyspalveluiden rahoituksen tulee olla riittävää ja vaikuttavaa. Turussa on myös panostettava kolmannen sektorin tarjoamiin työllistämiskeinoihin, jotta vajaatyökykyiset ja kuntoutuvat löytävät mahdollisuuksia osallistua työelämään. Heikommassa työmarkkina-asemassa olevien asemaa työelämässä tulee vahvistaa. Vammaisilla henkilöillä on oikeus myös palkkatyöhön ja riittäviin yksilöllisiin työhönvalmennustukiin ja -palveluihin sekä apuvälineisiin. Yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa tulee tiivistää, jotta työn tekemistä estäviin terveydellisiin haasteisiin saa apua nopeasti ja kuntouttavaa työtoimintaa on saatavissa.
Turkuun muutetaan paljon paitsi työn perässä, myös monista muista syistä. Turkuun on luotava Suomen parhaat kotoutumisen edistämisen mallit. Kotoutumisen ja kielen oppimisen palvelut on oltava nopeasti saatavilla, laadukkaita ja vaikuttavia. Kielen oppiminen on edellytys mahdollisimman nopeaan työllistymiseen ja suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittymiseen. Maahan muuttaneiden osaamisen tunnistamista on parannettava työllistymisen edistämiseksi. Kotoutumisen edistämisessä on tärkeää panostaa koko perheeseen, niin lasten varhaiskasvatus- ja koulupolkuun kuin vanhempien kiinnittymiseen opiskelu- ja työelämään.
Kaikkien koulutuksen saaneiden tulee pystyä tekemään koulutustaan vastaavaa työtä äidinkielestään huolimatta. Äidinkieli ei, eikä varsinkaan etninen tausta, saa olla este sille, että Turkuun muualta muuttanut pääsee koulutustaan ja osaamistaan vastaavaan työhön. Turun on pidettävä kiinni anonyymistä rekrytoinnista ja kannustettava siihen myös alueen muita työnantajia.
Haluamme, että Turku on työnantajana esimerkillinen, reilu, suvaitsevainen sekä vastuullinen ja että kaupungin henkilöstö voi tuntea arvostusta sekä ylpeyttä työstään yhteiseksi hyväksi.
Opiskelijakaupunkina Turun on panostettava siihen, että kaupungissa on riittävästi opiskelijoille sopivia asuntoja ja opintoja tukevia palveluita. Lisäksi on panostettava yhteistyöhön oppilaitosten, kaupungin ja yritysten välillä, jotta opiskelijat löytävät harjoittelu- ja työpaikkoja ja voivat jäädä Turkuun myös opintojen jälkeen. Turun elinvoima turvataan sillä, että kaupunki on Suomen houkuttelevin paikka osaajille.
- Turusta tehdään Suomen paras työllisyyden edistäjä valtuustokauden loppuun mennessä. Tavoitteelle asetetaan mittarit, joiden toteutumista seurataan vuosittain yhdessä yritysten, järjestöjen ja kaupunkilaisten kanssa
- Työllisyyspalveluiden rahoituksen tulee olla riittävää ja vaikuttavaa
- Turussa on panostettava kolmannen sektorin tarjoamiin työllistämiskeinoihin
- Kotoutumisen ja kielen oppimisen palvelut on oltava nopeasti saatavilla ja vaikuttavia
- Maahan muuttaneiden osaamisen tunnistamiseen on panostettava
- Turku on työnantajana esimerkillinen, reilu, suvaitsevainen sekä vastuullinen
- Korkeakouluopiskelijoiden harjoittelupaikkoja tulee lisätä
2.2. VEHREÄ, VIIHTYISÄ JA TOIMIVA KAUPUNKI
Kaupunkitasolla tehtävä ilmastotyö on pohja Suomen ilmastotoimille. Turun hiilineutraalisuus 2029-tavoitteessa on pysyttävä ja päästövähennyksiä tehtävä määrätietoisesti kaikilla sektoreilla. Meillä on vain yksi Saaristomeri, jonka kuormitusta on vähennettävä alueellista osaamista hyödyntämällä ja kaupungin omilla toimilla, esimerkiksi parantamalla hulevesien suodatusta ja kaupungin alueella tapahtuvan peltoviljelyn ravinnekuormitusta vähentämällä.
Kestävä kaupunkirakentaminen edistää kaupungin ilmastotavoitteita, viihtyisyyttä ja asumisen laatua sekä kaupunkilaisten hyvinvointia. Kaupunki voi olla tiivis, mutta sen tulee olla viihtyisä ja pystyä sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Turun on tehtävä kaikkensa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja luontokadon torjumiseksi. Luontoa pitää löytyä myös kaupungista. Turun tulee olla vehreä, ei betoninen.
Turku haluaa houkutella lapsiperheitä hyvillä palveluilla ja viihtyisällä ympäristöllä. Perheasuntojen määrää tulee yhä pyrkiä kasvattamaan. Tarvittaessa perheasuntojen määrän kasvattamisen velvoittavuutta on nostettava nykyisestä 25 prosentin tasosta. Tulevalla valtuustokaudella on myös lisättävä pientalokaavoitusta paitsi täydennysrakentamisella, myös uusilla asuinalueilla. Pientalokaavoituksessa tulee huomioida erityisesti rivitalo- ja townhouse-rakentaminen. Selvitetään myös mahdollisuus nopeuttaa kaavoitusprosessia silloin, kun perheasuntojen osuus kaavassa olisi vaadittua selvästi suurempi ja tämän vaikuttavuus perheasuntojen tuotantoon. Turun SDP pitää tärkeänä, että lupa- ja rakennusprosesseja pyritään myös yleisesti edelleen sujuvoittamaan.
Turussa on edelleen huomioitava rakentamisessa kaikenlaiset perhekoot. Myös yksinasuville on oltava kaupungissa vaihtoehtoja hyvään asumiseen ja elinympäristöön. Turun on edistettävä monimuotoista asuntotuotantoa lisäämällä kohtuuhintaista asumista sinne, missä sitä on suhteellisesti vähän ja pyrittävä edistämään markkinaehtoista asumista eriytyneimmille asuinalueille. Turun omalle vuokrataloyhtiölle TVT:lle tulee luovuttaa riittävästi rakennuskelpoisia tontteja.
Turun joukkoliikenteen on oltava käyttäjälleen luotettavaa, edullista ja toimivaa. Runkolinjastouudistuksen onnistumista on seurattava ja uudistuksesta tehtävä vaikutusarvio, jonka pohjalta kehittämistä jatketaan. Myös asukkaita on kuultava uudistuksen jatkokehittämisessä. Keskeiset palvelut on oltava jokaisen saavutettavissa joukkoliikenneyhteyksin. Joukkoliikenteen on palveltava kattavasti koko kaupunkia myös eri vuorokaudenaikoina. Rakennamme Turkua, jossa liikkuminen on mukavaa, turvallista ja sujuvaa niin kävellen, pyörällä, joukkoliikenteellä kuin omalla autolla. Joukkoliikenteen käyttöä on helpotettava liityntäpysäköintiä lisäämällä.
Turussa kasvu keskittyy tulevina vuosina vahvasti Itäharjun ja Kupittaan alueelle. Investointien houkuttelemiseksi ja toimivan arjen varmistamiseksi tämän koulutus- ja yrityskeskittymän toimivuudesta on huolehdittava. Viihtyisä ja tiivis kaupunkitila sekä sujuva liikkuminen ja liikenne on oltava alueen kehittämisen keskiössä. Turun tärkein tavoite koko kaupungin elinvoiman kasvattamiseen on Länsirata, joka toteutuessaan nostaa Kupittaan alueen merkitystä entisestään. Turun SDP katsoo, että Turun on oltava entistäkin aktiivisempi toimija Länsiradan edistämisessä. Suuret raidehankkeet ovat osoittautuneet vaikutuksiltaan merkittäviksi niin kestävän yhdyskuntarakenteen kehittämisen kuin tulevaisuuden kasvun kannalta sekä kansallisella että paikallisella tasolla.
Raitiotien rakentamisesta Turkuun on tarkoitus päättää vuoden 2025 lopulla. Turun SDP edellyttää, että päätös perustuu kattaviin, tarkkoihin ja uskottaviin selvityksiin niin rakennusvaiheen kuin toiminnan aikaisista kustannuksista ja vaikutuksista. Valtion osallisuudesta kustannuksiin on saatava varmuus. Rautatieaseman ja linja-autoaseman yhdistävän matkakeskuksen rakentamisesta on tehtävä päätös.
- Hulevesiviemäreihin on asetettava suodattimet
- Turun pelloilla on tehtävä säännöllinen kipsikäsittely ravinnekuormituksen vähentämiseksi
- Kaupunki voi olla tiivis, mutta sen tulee olla viihtyisä ja vehreä, ei betoninen
- Turkuun on rakennettava lisää perheasuntoja
- Keskeiset palvelut on oltava jokaisen saavutettavissa joukkoliikenneyhteyksin
- Joukkoliikenteen käyttöä on helpotettava liityntäpysäköintiä lisäämällä
- Raitiotiepäätöksen tulee perustua kattaviin, tarkkoihin ja uskottaviin selvityksiin
- Turun on oltava entistäkin aktiivisempi toimija Länsiradan edistämisessä
2.3. KESTÄVÄÄ KASVUA JA TALOUDENPITOA
Turun taloutta on hoidettava kestävästi. Tulevaisuuden kasvua ja elinvoimaa on tuettava ja peruspalvelut pidettävä laadukkaina. Ennaltaehkäisy ja panostukset osaamiseen ovat sijoitus tulevaisuuteen.
Turun talouden kannalta keskeistä on onnistunut työllisyydenhoito ja yrityspalvelut. Kaupungin on oltava myös aktiivinen toimija TKI- rahoituksen saamiseksi alueelle yhteistyössä yritysten ja korkeakoulujen kanssa.
Kuntataloudessa tullaan lähivuosina näkemään muutoksia, kun valtionosuusjärjestelmää uudistetaan. Turun on osaltaan vaikutettava siihen, että kasvavien kaupunkien haasteet huomioidaan ja niiden investointikykyä tuetaan. Selvää on, että tulevaisuudessa kaupungin talous on kuitenkin riippuvainen ennen kaikkea sen omista toimista: kunta-, kiinteistö- ja yhteisöverotulot ovat kaupungin ylivoimaisesti merkittävin tulolähde. Turun tulee määrätietoisesti houkutella yrityksiä ja rakentamista alueelleen.
Kun kasvava kaupunki joutuu tekemään koulu- ja päiväkotirakentamista sekä kasvua ja elinvoimaa tukevia investointeja, voi kaupungin velka kasvaa. Kaupungin investoinnit osaltaan luovat myös työpaikkoja alueella, mikä on erityisesti laskusuhdanteessa tärkeää. Kaupunkikonsernin yhtiöt ovat myös tärkeässä roolissa ja niiden tuottama lisäarvo kaupungille on suuri. Omistajapolitiikassa on noudatettava hyvää vuorovaikutusta ja asetettujen tavoitteiden eteen on tehtävä työtä yhdessä
Kuntaveroa ei lähtökohtaisesti tule nostaa, mutta on turvattava kaupunkilaisten peruspalvelut. Maltillista nostoa voidaan käyttää tulojen lisäämiseen vain siinä tapauksessa, että kaupunkilaisten peruspalvelut uhkaavat muuten vakavasti vaarantua.
Sosialidemokraatit edellyttävät, että kaupungin oma toiminta on aina demokraattista, mahdollisimman tehokasta ja hyvin järjestettyä. Kaupungin päätöksenteon ja hallinnon on oltava avointa sekä asukkaita osallistavaa. Turun seudun kuntayhteistyötä on edelleen kehitettävä – tämä on koko kaupunkiseudun menestyksen kannalta keskeistä.
Julkisten hankintojen kriteereissä on painotettava edullisuuden lisäksi laatua sekä sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Samalla on varmistettava myös pienten yritysten mahdollisuus osallistua niille sopiviin kilpailutuksiin. Hankintaosaamista on jatkuvasti kehitettävä.
- Turun tulee määrätietoisesti houkutella yrityksiä ja rakentamista alueelleen
- Kun kasvava kaupunki joutuu tekemään koulu- ja päiväkotirakentamista sekä kasvua ja elinvoimaa tukevia investointeja, voi kaupungin velka kasvaa
- Kaupungin päätöksenteon ja hallinnon on oltava demokraattista avointa
- Turun seudun kuntayhteistyötä on edelleen kehitettävä
- Hankintaosaamista on jatkuvasti kehitettävä
2.4 TURVALLISTA KAUPUNKIA RAKENTAMASSA
Jokaisen Turkuun työn, opintojen, turvan tai vaikka rakkauden vuoksi muuttaneen täytyy voida kokea Turku omaksi kotikaupungikseen ja itsensä täysivaltaiseksi turkulaiseksi. Kokemus osallisuudesta sekä yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta kohtelusta on yksi kaikkein keskeisimpiä hyvän elämän edellytyksiä. Me sosialidemokraatit rakennamme turvallisuutta kohtaamalla ja ratkomalla turvattomuuden syitä, emme muureja pystyttämällä. Turun tulee edelleen panostaa yhteisöllisyyden lisäämiseen, ihmisten kohtaamiseen ja toistemme ymmärtämiseen.
Me sosialidemokraatit emme salli minkäänlaista rasismia, vihapuhetta, väkivaltaa emmekä ihmisen koskemattomuuden loukkaamista. Ihmistä ei saa määritellä esimerkiksi hänen sukupuolensa, seksuaalisen suuntautumisensa, vammansa tai etnisen taustansa perusteella. Avoimella vuoropuhelulla ja yhteistyöllä meillä on mahdollisuus ymmärtää toisiamme paremmin ja välttää konfliktit.
Huolehdimme kaikenikäisten turkulaisten arjen turvallisuudesta, johon kuuluvat esimerkiksi valaistus, esteettömyys, auratut ja hiekoitetut kadut, turvalliset pyörätiet, lähiliikuntapaikat, kirjastojen monipuoliset palvelut, kiusaamisen ja yksinäisyyden torjunta, asukkaiden osallisuuden lisääminen ja järjestötoiminnan tukeminen.
Turussa pitää olla mahdollisuus hyvään elämään riippumatta siitä, missä päin kaupunkia oma koti sijaitsee. Tavoitteenamme on monimuotoiset, turvalliset ja elinvoimaiset asuinalueet. Kaupunkiin tulee laatia naapurusto-ohjelma. Turussa on jatkettava määrätietoista asuinalueiden eriytymiskehityksen purkamista. Turussa ei saa antaa kasvualustaa minkäänlaisille ääri-ilmiöille tai osattomuudesta kumpuavalle epätoivolle
Turussa on Suomen toiseksi eniten asunnottomia. Turun asunnottomuutta poistetaan rakentamalla kohtuuhintaisia asuntoja sekä tarjoamalla erilaisia asumismuotoja. Asunnottomien ohjausta sekä ensisuojan palveluita on parannettava yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
- Tavoitteenamme on monimuotoiset, turvalliset ja elinvoimaiset asuinalueet.
- Kaupunkiin tulee laatia naapurusto-ohjelma
- Kohtuuhintaista asumista lisätään sinne, missä sitä on suhteellisesti vähän
- Edistämme markkinaehtoista asumista eriytyneimmille asuinalueille
- Asunnottomien ohjausta sekä ensisuojan palveluita on parannettava yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa
- Turussa ei sallita minkäänlaista rasismia tai syrjintää’
Näillä toimenpiteillä haluamme tehdä Turusta reilumman kaikille. Turun, jossa kaikilla on mahdollisuus turvalliseen kasvuun sekä hyvinvointiin asuinpaikasta ja iästä riippumatta. Turun pitää olla viihtyisä ja vehreä, turvallinen, toimiva sekä kestävästi kasvava.
Kaiken voi tehdä reilummin.
Kommentit