Kristiina Hellstén: Turku tarvitsee ikääntyneet aidosti huomioivan ikästrategian

Ikäihmiset ovat, kuten Ulla-Maija Vierimaa kirjoituksessaan (TS 23.3.2025) toteaa, Turun aktiivinen voimavara, jonka tarpeita Turun Vanhusneuvosto nostaa ansiokkaasti esille. Riitta Markkula (TS 23.3.2025) puolestaan kiittää kaupunkia seniorirannekkeesta, joka mahdollistaa liikuntaharrastuksiin pääsyn, mutta kantaa huolta liikuntaharrastuksiin pääsystä bussireittien muutosten myötä.

Turussa asuu nyt yhteensä 41384 yli 65-vuotiasta eli lähes yhtä paljon kuin meillä on opiskelijoita. Em. kirjoituksissa esille tuodut seikat ovat ajankohtaisia ja niihin täytyy etsiä nopeasti ratkaisut.

Ikääntyneiden määrä kasvaa kuitenkin ennusteiden mukaan Turussa vuosina 2024-2045 noin 8000 hengellä. Heistä puolet kuuluu yli 85-vuotiaiden ikäryhmään. Samalla lisääntyvät myös vanhenemisen mukanaan tuomat haitat terveydelle ja toimintakyvylle. Erityisen huolestuttavaa on yksinasuvien asuntokuntien ja omaisettomien iäkkäiden tilanne.

Miten ikärakenteen muutos vaikuttaa palvelurakenteeseen ja -verkkoon ja miten muutokseen varaudutaan etupainotteisesti? Toimiva arki, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus ovat tärkeitä ikäystävällisen ja kaikille reilumman Turun tunnusmerkkejä.

Turun SDP:n valtuustoryhmä jätti 17.3.2025 valtuustoaloitteen, jossa esitetään ikästrategian ja konkreettisen toimintaohjelman luomista Turkuun. Reilu kaupunki on turvallinen ja esteetön. Kaavoituksen ja liikenneratkaisujen avulla huomioidaan eri ikäisten kaupunkilaisten tarpeet, järjestöjen vapaaehtoistoiminnan ja kaupungin oman toiminnan kautta tuetaan mahdollisuutta tavata muita ihmisiä ja torjutaan yksinäisyyttä. Hyvällä yhteistyöllä hyvinvointialue Varhan kanssa varmistetaan asukkaiden tarvitsema hoito ja hoiva.

Kristiina Hellstén

SDP:n Turun valtuustoryhmän puheenjohtaja

Varhan aluevaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *