Maaret Laakso: Omaishoitajan työ on arvokasta

Valtakunnallista Omaishoitajaviikkoa vietetään 24.11-1.12. Sen tarkoitus on nostaa esille omaishoitajien tekemä arvokas työ. Omaishoitaja pitää huolta läheisestään, joka ei selviydy arjesta omatoimisesti. Jos omaishoitajaa ei olisi, vaihtoehtona olisi laitoshoito.

Omaishoitajan työ on raskasta, mutta arvokasta niin hoidettavan kuin yhteiskunnankin kannalta. Yhteiskuntamme ei kestäisi ilman omaishoitajia – ei riittäisi rahat eikä hoitopaikat! On siis pidettävä huolta myös omaishoitajista ja heidän jaksamisestaan.

Omaishoitajille kuuluvat vapaapäivät (3 kuukaudessa) on asia, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Mutta eipä vaan olekaan kaikkialla! Moni toimii omaishoitajana 24/7 ja on selvää, että hekin tarvitsevat jaksamisensa tueksi hengähdystaukoja ja muita tukitoimia, kuten ohjeistusta, opastusta ja neuvoja esimerkiksi vaativiin hoitotilanteisiin, vertaistukea jne.

Nyt kun hyvinvointialueiden talous on tiukalla, joillakin alueilla on mietitty omaishoidon tuen vähentämistä. Kannattaa miettiä toisenkin kerran ennen päätöksentekoa!

Omaishoitajaliitto kertoo nettisivullaan tänä vuonna tekemästään kyselystä, johon vastasi 1929 omaishoitajaa. Kyselyn mukaan omaishoitosopimuksen tehneistä omaishoitajista 60 prosentilla oli lakisääteisiä vapaita pitämättä. Samankaltaisia tuloksia tuli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta ”Sopimusomaishoidon tilannekuva 2024”.

Omaishoitajaliiton mukaan hyvinvointialueet budjetoivat liian vähän tarpeisiin nähden. THL:n mukaan hyvinvointialueet käyttävät täysi-ikäisten sopimusomaishoitoon 418 miljoonaa euroa vuodessa. Jos Omaishoitajia ei olisi, hoidon vaihtoehtoiskustannukset olisivat 1,25 miljardia euroa vuodessa.

Edellä mainitun omaishoitajakyselyn vastaajista peräti 80 prosenttia arvioi omaishoidon vaikuttaneen kielteisesti omaan terveyteen. Vastuu omaisesta kuormittaa ja apu ja tuki on välttämätöntä myös omaishoitajalle. Muutoin omaishoitajat uupuvat ja kohta meillä voi olla käsillä kaksi hoidettavaa.

Nyt tehtävät lyhytnäköiset säästöt voivat tulla kovin kalliiksi myöhemmin, joten nyt päättäjien kannattaa miettiä vielä kerran!

MAARET LAAKSO

Kuntavaaliehdokas, Sd.