
YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen kirjoittaa Turun Sanomissa 11.3. yli kuusikymppisten työllistymisen vaikeudesta. Hän toteaa, että näistä liki viidennes on työttömänä. Tästäkään huolimatta heidän työllistymiseensä ei panosteta siinä määrin kuin olisi tarpeen.
Kaikissa ikäryhmissä, kuten yli 60-vuotiaissakin on heitä, joilla ei työkykyä ole tallella juurikaan. En ajattele, että heitä pitäisi alkaa painostaa erilaisin toimin töihin. Heitä voi tukea kuntoutumisen tiellä, jos se on mahdollista. Jos ei ole, he eivät kuulu työttömien joukkoon ollenkaan, olivatpa he nuoria tai vähän varttuneempia.
Monilla ikääntyneemmillä työntekijöillä olisi vielä työhaluja ja kykyäkin, mutta jos he jäävät työttömäksi, voi olla tuskaisan vaikea tie löytää uusi työpaikka. Tähän pitäisi panostaa, kuten Hänninen toteaa, sillä osaamista ja tervettä asennetta työntekoon on näille työelämän konkareille karttunut useimmiten vuosikymmenten ajalta.
Aiemmin heidän taloudellinen tilanteensa oli sentään turvattu jollakin tasolla työttömyysturvan lisäpäivien kautta, mutta uudistukset heikentävät jatkossa heidänkin toimeentuloaan entisestään, jos ei työtä löydy. Ja moniko uskoo, että yli 60-vuotias työllistyy nopeasti nykyisessä työllisyystilanteessa? Totean Hännisen tavoin, että toimenpiteitä ja tukea tarvitaan!
Olen työssäni ammattiliitossa törmännyt useastikin tilanteeseen, jossa kuudenkympin pinnassa ja ylikin oleva työttömäksi jäänyt työntekijä on hakenut monia työpaikkoja ja osoittanut osaamistaan, mutta sen on päässyt tekemään vasta, kun pitkäaikaistyöttömyyden raja on häämöttänyt ja kunta on työllistänyt tai on löytynyt työllistämistuella työtä tekijälle. Mutta ne ovat olleet vain tilapäisiä töitä.
Olen nähnyt työtodistuksia työllistämisjakson jälkeen, joissa arvostelut ovat olleet loistavia. Tuntuu että niihin on panostettu paljon enemmän kuin yleensä työtodistuksiin, mikä on kertonut nähdäkseni työntekijän osaamisen arvostuksesta. Työ on kuitenkin päättynyt selityksellä, että ”meillä on vain näitä työllisyystöitä”. Ne on kuitenkin olleet töitä, joissa ihminen on voinut käydä ja kokea itsensä yhteiskun-nassa toimijaksi! Nyt loppuvat kunnilta nekin työt, kun hallitus on tehnyt muutoksia tähänkin.
Olen kuullut tarinoita ahdistuksesta, kun ei pääse käyttämään osaamistaan ja tienaamaan elantoaan, vaikka työvuosia on vielä useita edessä. Työttömäksi jääneelle yli 60-vuotiaalle on tehnyt tiukkaa olla toisten ”elättinä”. Sellaiseksi joku kuvaili tuntemuksiaan, kun näkymät työllistymiseen olivat synkät.
Ymmärrän hyvin, että kun työllisyystilanne on tämä mikä on ja säästöt ovat pääosassa, ei panostuksia haluta laittaa mihinkään tämänkaltaiseen. Mutta jos nyt puheena oleva ryhmä otettaisiin panostusten kohteeksi, noususuhdanteen tullessa työllistyisivät heitä nuoremmat kuitenkin. Nämä vanhemmat eivät ehkä silloinkaan ilman toimenpiteitä.
Auli Hänninen toteaa, että jos työuria halutaan pidentää ja työvoimapulaa lieventää, niin kiinnitetään jatkossa huomiota ja toimenpiteitä työmarkkinoilla näihin 60 ikävuotta ylittäneisiin. Siis siihen osaavaan ja kokeneeseen työhaluiseen reserviin, mikä meillä on käytettävissä. On mitä suurinta haaskaamista, jos ikä rajoittaa osaamisen ja kokemuksen hyödyntämistä!
Maaret Laakso SD
Kommentit