Mari-Elina Koivusalo: Saaristomeren suojelua voisi tehostaa kuntien omilla toimilla

Turun Sanomat uutisoi 14.5. Saaristomeren valuma-alueen uusien pilottialueiden työn käynnistymisestä. Kaikki toimet Saaristomeren tilan parantamiseksi ovat toki tervetulleita, mutta aidot ratkaisut ja tahto niiden tekemiseen tuntuvat yhä puuttuvan.

Myös maa- ja metsätalousministeri sekä ympäristöministeri kiirehtivät kertomaan, että mitään keppiä ei maataloudelle haluta edelleenkään asettaa, vaikka Saaristomeren saaminen pois Itämeren suojelukomission Helcomin pahimpien kuormittajien hot spot- listalta karkaa koko ajan kauemmas. Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen mukaan esimerkiksi kipsikäsittelyt eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Nekin ovat tällä hetkellä maanomistajille vapaaehtoisia.

Tulevanakin kesänä saamme jälleen omin silmin nähdä sen, että Saaristomerellä ei ole aikaa odottaa jatkuvien pilottien ja puuhastelujen vaikutusta. Tarvitsemme oikeita, tehokkaita ja ennen kaikkea velvoittavia toimenpiteitä maatalouden ravinnekuormituksen pienentämiseksi. On valitettavaa, ettei turkulaisen pääministerin Petteri Orpon (kok) johtamalla hallituksella ole tähän halua.

Varsinais-Suomen kuntien tulisikin omin toimin ryhtyä ravinnekuormituksen hillitsemiseen. Niin Turulla kuin muillakin maakunnan kunnilla on runsaasti maatalouskäyttöön vuokrattua peltomaata Saaristomeren valuma-alueilla. Kuntien tulisikin jatkossa edellyttää vuokrauksen ehtona kipsikäsittelyn suorittamista näillä peltoalueilla.

Myös muita tarkoituksenmukaisia vaatimuksia maatalouskäytölle olisi syytä tarkastella ravinnekuorman vähentämiseksi. Koko maakunnan tasolla vaikuttavuus olisi jo sangen suuri, ja toteuttamiseen olisi varmasti yhteistä halua – onhan maakunnan edunvalvonnan yksi kärkihankkeista Saaristomeren suojelu.

Vähintäänkin asiaa voisi edistää nopeastikin Turun seudun kuntayhtymään kuuluvien kuntien toimesta, jonka vastikään hyväksytyssä seutustrategiassakin Itämeren ja saaristoluonnon suojelu on mainittu.

Kun valtakunnan tasolla ei Saaristomeren hätähuutoa kuulla, on paikallisella tasolla tehtävä entistä enemmän, jotta meren tilaa saataisiin kiireesti parannettua.

MARI-ELINA KOIVUSALO

Turun kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Varsinais-Suomen Sdp:n varapuheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 18.5.2024.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *