
Turun suuri liikuntauudistus on herättänyt paljon keskustelua niin Turussa kuin ympäryskunnissakin. Huolet ovat ymmärrettäviä, kun tehdään suuria muutoksia aiempaan. Pahimpien pelkojen lietsomisen sijaan toivoisin enemmän keskittymistä siihen, miten uudistus toimii parhaalla tavalla ja sen muistuttamista, mitä uudistuksen taustalla on. Tavoitehan on, että jokaisella turkulaisella lapsella olisi mahdollisuus liikuntaharrastukseen.
Turkulaisissa seuroissa harrastaa tuhansia lapsia ja nuoria ympäryskunnista. Harrastusmahdollisuudet ja seuratoiminta on runsasta juuri Turussa ja kaupungissa on paljon erilaisia liikuntapaikkoja. Nämä kaupungin investoinnit on aikanaan tehty turkulaisten verorahoilla ja nyt on tarvetta peruskorjauksille, uudisinvestoinneille ja lisärakentamiselle asukasmäärän kasvaessa. Turku on myös tukenut turkulaisia seuroja lähes kahdella miljoonalla eurolla vuosittain ja liikuntatilat ovat olleet kaikille lapsille ja nuorille maksuttomia asuinpaikasta riippumatta.
Koska liikunta on selkeästi kaupunkiseudullinen palvelu, olisi hyvä, että kustannuksetkin jaettaisiin tasapuolisemmin. On tietysti itseisarvo, että lapset liikkuvat ja harrastavat, mutta kohtuutonta osaa kustannuksista ei voi kaataa Turulle, jos liikkujat ovat muualta.
Turku onkin päättänyt antaa avustuksena turkulaisille lapsille ja nuorille liikuntasetelin, joka jää seuran käyttöön. Samalla seurojen saamaa yksityisten tilojen vuokra-avustusta nostetaan merkittävästi, mutta kaupungin liikuntatiloista peritään seuroilta jatkossa maksu. Onkin esitetty pelkoja, että tosiasiassa vain kaikkien maksut nousevat.
Oman lapseni harrastuksen kohdalla Boostii-etu kompensoi kausimaksuun tulleen nousun, vaikka harrastus on usean kerran viikossa tapahtuvaa eikä ihan edullisemmasta päästä. Tästä ei tietenkään voi vetää yleisiä johtopäätöksiä, mutta nopeimmat ehtivät ennakoida tässäkin lajissa valtavaa kustannuskasvua kaikille. Varmasti muutokset vaativat seurantaa, mutta paljon on myös kiinni seuroista itsestään, miten ne toimintaansa organisoivat.
Tärkein ja vaikuttavin uudistuksen tuoma muutos on tässä: Kun katsoo 1–2 kertaa viikossa tapahtuvien harrastusten hintoja, huomaa, että turkulainen lapsi saa tällaisen harrastuksen kulut katettua jatkossa Boostii-edulla vähintään puoleksi vuodeksi, usein pidemmäksikin.
Olen valtavan ylpeä siitä, että Turku on löytänyt järjestelmän, jossa heikossa taloudellisessa tilanteessa olevan perheen lapsi saa harrastuksensa kustannukset katettua jopa täysimääräisesti tai pääsee nyt jopa aivan ensimmäisen harrastuksensa pariin. Tämän vaikuttavuus lapsen ja nuoren hyvinvointiin lienee valtava.
Lasten liikunnan harrastamista pitää tukea. Odotan, että ympäryskunnat lähtevät myös rahoittamaan lastensa ja nuortensa liikuntaharrastuksia, tapahtuivatpa ne sitten omassa kunnassa tai Turussa. Tällöin liikuntasetelin saisi käyttöön jokainen lapsi, harrastaa tai asuu hän missä järjestelmän piirissä olevassa kunnassa tahansa.
Mari-Elina Koivusalo
Turun kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (sd.)
Jaa tämä artikkeli