Mari Lahti: Kylmää talouspolitiikkaa lasten kustannuksella

Tänä vuonna Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa valtakunnallista Köyhyysviikkoa 4.–10.11.2024. Suomessa elää jo 120 000 lasta köyhyydessä ja tämä vain kasvaa hallituksen tekemien leikkausten myötä.

Orpon hallituksen budjettileikkaukset eivät ole vain välttämättömiä säästötoimenpiteitä, vaan ne ovat ideologisia valintoja ja kovaa talouspolitiikkaa, jossa laskun maksavat ne, jotka eivät voi puolustautua eli lapset. On väärä arvovalinta, että taloudellisen kestävyysvajeen tilkitsemiseksi hallitus on valmis lisäämään sosiaalista kestävyysvajetta.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten johdolla tehdyt budjettileikkaukset ovat osuneet erityisen kovasti juuri lapsiperheisiin. Työttömyysturvan leikkaukset, asumistuen vähennykset sekä lapsiperheiden tukien jäädyttäminen ovat lisänneet monien perheiden taloudellista kuormitusta tavalla, jota voidaan perustellusti pitää ideologisena valintana.

On arvioitu, että nykyhallituksen leikkaukset ovat jopa rajumpia kuin 1990-luvun laman aikaiset säästötoimet. Tämä linjaus ei yksinkertaisesti ole kestävää politiikkaa, kun näennäisten säästöjen vaikutukset kasaantuvat tulevaisuuden terveys- ja sosiaalihuollon kustannuksina. Jopa häätöjen määrän lisääntyminen on jo nyt surullinen osoitus tilanteen vakavuudesta.

Lapsiköyhyys on vakava yhteiskunnallinen ongelma, eikä sitä saa käsitellä vain numeroina budjetin sarakkeissa. Köyhyys on lapsen elämässä konkreettista – se on tinkimistä vaatteista, harrastuksista ja joskus jopa perheen hyvinvoinnista. Vanhemmat uhraavat oman jaksamisensa varmistaakseen, ettei lapsi kärsi. Vanhemmat jättävät itse syömättä, jotta lapsi saa ruokaa. Tällainen jatkuva paine vie voimavaroja, toivoa ja luottamusta tulevaan.

Köyhyydessä kasvava lapsi ei ainoastaan kohtaa materiaalista puutetta, vaan usein myös ulkopuolisuuden ja häpeän tunteita. Lapsella on oikeus kasvaa ilman jatkuvaa huolta siitä, onko perheellä varaa perustarpeisiin. Hallituksen päätös karsia sosiaaliturvaa ja tukea lapsiperheiltä on vaarassa heikentää kokonaisen sukupolven tulevaisuutta. Yhteiskunnan tärkein tehtävä on tukea lapsia ja heidän perheitään – ei sysätä heitä ahdinkoon.

Tahdon nostaa esille muutaman toimenpiteen, joilla lapsiperheiden tilannetta voitaisiin parantaa. Ensinnäkin asumistukien leikkaukset tulee perua, mikä tuo helpotusta perheiden asumiskustannuksiin. Toiseksi meidän tulee perua massiiviset sote-järjestöjen rahoitusleikkaukset, sillä ne uhkaavat tärkeitä lapsiperheiden tukipalveluita. Lopuksi meidän tulee muuttaa terveydenhuollon maksukatto perhekohtaiseksi.

Meidän tulisi rakentaa perheystävällisempää yhteiskuntaa, jotta vanhemmat voisivat työskennellä joustavasti ja kerryttää turvaa lastensa tulevaisuudelle. Vaikka taloudelliset haasteet ovat todellisia, emme voi kääntää selkäämme lapsillemme.

Jokainen lapsi ansaitsee kasvaa ympäristössä, joka ei ole täynnä huolia ja epävarmuutta. Suomen on tehtävä kaikkensa vähentääkseen lapsiperheköyhyyttä ja tarjotakseen jokaiselle lapselle turvallinen kasvuympäristö. Se on sijoitus, jonka tuotto on mittaamaton.

Mari Lahti

Turun SDP:n puheenjohtaja

Aluevaltuutettu

Turun ensi- ja turvakodin puheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 13.11.2024

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *