Yksi Turun viidestä kärkihankkeesta on nimeltään ”Yhteisöllinen Turku”. Sen keskeisimmät tavoitteet ovat yksinäisyyden vähentäminen, mielenterveyden tukeminen, kotouttaminen, syrjäytymisen ehkäisy, liikkuminen ja harrastaminen sekä lähiöiden kehittäminen.
Miten tämä hanke sitten konkreettisesti näkyy? Esimerkiksi Varissuon lähiössä on jo tapahtunut ja paljon on tulossa.
Juuri hetki sitten on aloitettu kaupungin sisäisenä työnä palveluverkon kehittämissuunnitelman tekeminen, mikä tarkoittaa mm. alueen päiväkoti- ja kouluverkon suunnittelua. Hienoa on se, että jatkossa työhön otetaan mukaan myös alueen asukkaat.
Varissuon kirjastoa ja nuorisotiloja on jo kehitetty yhdessä asukkaiden kanssa. Tyttöjen talo toiminta koetaan alueella erinomaiseksi ja tärkeäksi toiminnaksi.
Vaalan tasoristeys on vihdoinkin poistumassa, kun tilalle rakennetaan silta. FÖLIN 1.7.2025 toteutuva runkobussiuudistus parantaa entisestään alueen erinomaisia joukkoliikennepalveluja. Paikallisjuna liikennettä selvitetään, joka edetessään mahdollistaisi tulevaisuudessa oman pysäkin Varissuolle. Myös raitiotie toteutuessaan lisäisi alueen palveluita, vetovoimaa ja ehkäisi segregaatiota.
Alueelle on tullut myös pitkästä aikaa uusia taloja, kun TVT:n rakennuttamat kaksi kerrostaloa ovat nousseet Konradinkujalle. TVT:n suunnitelmissa on lisää uudishankkeita vanhojen tilalle. Niistä ei vielä ole päätöksiä, sillä ensin on tärkeää kuunnella nykyisiä asukkaita.
Hyvinvointialueen suunnalta on myös positiivista kerrottavaa, sillä Varhan valtuusto teki päätöksen viime kesäkuussa, että Varissuolle tulee oma Sote-asema.
Turun kaupunki edistää näitä kaikkia hankkeita Varissuolla. Samansuuntaista, mutta kunkin alueen tarpeisiin räätälöityjä toimenpiteitä on suunniteltu kaikkiin lähiöihimme.
On meidän kaikkien turkulaisten etu, että rakas kotikaupunkimme kasvaa ja kehittyy tasa-arvoisesti huomioiden kaikki asuinalueet ja niiden asukkaat.
Mika Maaskola
Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Kommentit