Varissuolla asuva kirjoittaja on pettynyt siihen, ettei Turku halua edistää alueen muuttumista ja kehittymistä hallitusti.
Varissuo on rakennettu aikana (1970–1980-luvuilla), jolloin tarvittiin kehittyvälle Turulle runsaasti vuokra-asuntoja kaupunkiin muuttaville eri teollisuudenalojen työntekijöille. Varissuo on hieno asuinalue, sillä se on metsien ympäröimä ja asemakaava on toteutettu niin, että kaikkialle pääsee jalkaisin ylittämättä autotietä koko alueella. Tämä on ollut ja on turvallisuuden kannalta merkittävä asia, varsinkin koululaisille. Alueella on myös runsaasti opiskelija-asumista.
Alueen koulut Varissuon koulu ja Turun normaalikoulu sekä Turun kansainvälinen koulu sijoittuvat alueen keskelle. Sieltä löytyy hieno Pelttarin liikunta-alue, mistä löytyy monenmoista aktiviteettia. Littoistentien toisella puolella on terveysasema ja kirjasto, alueita yhdistää Littoistentien yli rakennettu Varissuon liikekeskus.
Meillä on myös kirkko, missä muun muassa partiolaisilla on oma kolo ja alueella on myös muita uskonnollisia yhteisöjä. Alueen reunaa kiertävät pääsääntöisesti omistusasujien rivi- ja kerrostalot, toki niitä on joitain myös alueen keskellä.
Edellä mainituista asioista on poissa käytöstä tai mahdollisesti siirtymässä toisaalle Varissuon koulu, terveysasema, Turun normaalikoulu ja Turun kansainvälinen koulu. Turun normaalikoulu, yliopiston oma koulu on ollut erittäin hyvä osa varissuolaista tarinaa, koska se on alueella aktiivinen toimija ja tasannut väestöeroja. Nyt normaalikoulu on valitettavasti mahdollisesti siirtymässä pois, kansainvälisen koulun siirrosta on jo sovittu. Varissuon koululaiset ovat sijoittuneet ahtaaseen Pääskyvuoren kouluun.
Terveysasema on väistössä, mutta Varha on luvannut rakentaa meille uuden, koska sille on todella tarvetta alueella, missä on pääasiassa ikääntynyttä tai lapsiperheväestöä.
Kirjoituksen tarkoituksena on herättää turkulaiset huomaamaan alueidemme erilaisuus.
Voisi kysyä, mitä meille jää?
Positiiviset asiat: luonto, toimiva asemakaava, turvallinen ympäristö. Yhteisöt, jotka jakavat asukkaille ruoka-apua.
Negatiiviset asiat: rapistuva rakennuskanta, korjausvelkaa on runsaasti. Suurimpana ongelmana näen kuitenkin ylisukupolvisen huono-osaisuuden.
Tilastokeskuksen mukaan Turussa ulkomailla syntyneiden määrä on yli 10 prosenttia väestöstä, näistä ihmisistä valtaosa on sijoittunut Itä-Turkuun. Varissuolla asuu Tilastokeskuksen mukaan eniten sosioekonomisesti huonossa asemassa olevia, pelkän peruskoulutodistuksen omaavia henkilöitä, jolloin työllistyminen nyky-yhteiskunnassa on erittäin huonoa. Korkeakoulutettuja alueella on noin 15 prosenttia, merkittävästi vähemmän kuin muualla Turussa.
Kirjoituksen tarkoituksena on herättää turkulaiset huomaamaan alueidemme erilaisuus. Kaikkia Turun alueita tulee kehittää tasapuolisesti. Tärkeimpänä asiana on herättää kuntapäättäjät reagoimaan tähän tilanteeseen.
Varissuo tarvitsee laajan vuokra-asumisen sijasta monimuotoista asumista, kuten nyt valitettavasti hallituksen alas ajamaa asumisoikeusasuntotuotantoa. Tarvitsemme myös vuokra-asumista, mutta rakennukset tulee peruskorjata tai rakentaa uudelleen. Omistusasujien kustannukset ovat myös nousussa, koska taloyhtiöt ovat peruskorjausiässä. Alueelle valmistui kaksi uutta TVT:n rakentamaa taloa, ensimmäiset 50 vuoteen.
Segregaation ehkäisy on yksi pormestariohjelman tavoitteista, mutta pelkkä arviointi ei auta, vaan on mentävä juurisyihin ja pohdittava poikkihallinnollisesti yhdessä alueen maanomistajien, yrittäjien ja yhtiöiden ja järjestöjen kanssa, miten tätä asiaa aletaan purkamaan ja sitten toteuttamaan.
Minä viihdyn Varissuolla, olen viihtynyt jo vuodesta 2006, mutta olen pettynyt, ettei Turku halua edistää alueen muuttumista ja kehittymistä hallitusti. Tämä on hieno alue hyvillä julkisilla yhteyksillä, yhteisöllinen ja rauhallinen sekä edullinen asumiskustannusten osalta.
Nina Kallio
Varissuon asukas (sd)
Kommentit