Tatu Alaria ja Roosa Rautea yhdistää ammattiylpeys ja halu parantaa työelämää. Molemmat vaikuttavat aktiivisesti omassa ammattiliitossaan.
Tatu Alari on työskennellyt kolmisen vuotta vanginvartijana Turun vankilassa. Turvallisuusala tuntuu omalta, parhaillaan hän opiskelee työn ohella rikosseuraamusalan sosionomiksi.
– Olin armeijassa sotilaspoliisina ja sen jälkeen yksityisellä turvallisuusalalla ja kunnallisessa pysäköinnin valvonnassa. Kaverin vinkistä hain sitten töihin vankilaan, 24-vuotias Alari kertoo.
Hänen mukaansa parasta työssä ovat työkaverit, henkilöstöstä huolehtiva työnantaja ja turvallinen työsuhde, jossa on jatkuvuutta. Raskasta puolestaan ovat vuorotyö ja vankilan asiakkaat.
– Työ on henkisesti kuormittavaa ja siinä tapaa monenlaisia ihmiskohtaloita. Kuormituksen purkamisessa auttavat työkaverit, joiden kanssa asioita voidaan käydä läpi ja harrastukset, jotka eivät liity työhön.
Tatu Alari on kuulunut koko työuransa ajan ammattiliittoon, vaikka liitto on töiden muuttuessa muutamaan otteeseen vaihtunut. Nyt hän on Vankilavirkailijain liiton jäsen ja aktiivi.
– Liiton jäsenyys tuo turvaa ja sieltä saa tarvittaessa myös tukea.
Alarilla on laaja kaveripiiri ja hän kertoo suosittelevansa ammattiliiton jäsenyyttä aina muille nuorille.
– Moni nuori ei tiedä, mitä hyötyä jäsenyydestä on. On paljon pieniä työpaikkoja, joissa ei ole luottamusmiestä kertomassa liiton jäsenyyden hyödyistä.
Alari tekee nimellä Liitonmies TikTokiin lyhytvideoita ammattiyhdistys- ja yhteiskunnallisista aiheista. Yhtenä pontimena videoihin on toiminut Orpon-Purran hallituksen hallitusohjelma.
– Somen kautta tavoittaa paremmin ihmisiä kuin esimerkiksi toritapahtumilla, Alari sanoo ja korostaa, että hän tavoittelee videoillaan rakentavaa keskustelua, tyylinä ei ole aggressiivinen muiden haukkuminen.
Poiminta palkintoperusteluista:
”Tatu on vahva esimerkki nuorista ammattilaisista, jotka edistävät ammatillista järjestäytymistä, kehittävät työelämän käytäntöjä ja toimivat yhteiskunnallisina vaikuttajina.”
Linja-auton kuljettaja Roosa Rautella on myös takana työuraa noin kolme vuotta. Tuusulalainen 24-vuotias Raute ajaa Onnibussilla pitkän matkan linjoja ja kertoo pitävänsä työstään.
– Tykkään ajamisesta tosi paljon.
Raute kuuluu Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliittoon AKT:hen ja toimii aktiivisesti omassa ammattiosastossaan. Hän osallistui myös SAK:laisten ammattiliittojen yhteiseen Painava syy -kampanjaan viime talvena. Kampanjalla vastustettiin hallituksen sosiaaliturvan leikkauksia ja työntekijöiden asemaan kohdistuvia heikennyksiä.
– Olin mukana lakoissa ja lakkovahtina. On surullista, että hallitus päätti lähteä niin voimakkaasti heikentämään työntekijöiden asemaa. Enkä tietenkään voi olla tyytyväinen kampanjan lopputulokseen, sillä emme onnistuneet estämään heikennyksiä, Raute harmittelee.
Roosa Raute on työpaikkansa varatyösuojeluvaltuutettu. Tehtävä on kiinnostava ja hän kertoo oppineensa paljon lyhyessä ajassa. Työehtoneuvottelujen lähestyessä mielessä on työhyvinvointiin liittyvä parannusehdotuskin.
– Työ- ja lepoaikoihin tarvittaisiin lisää suunnitelmallisuutta. Nykyään lepoajat ovat liian lyhyitä ja ylipäänsä työtahti liian kova.
Rauten mielestä tärkeintä on kuitenkin, että tulevissa neuvotteluissa onnistutaan torjumaan työnantajapuolen mahdolliset heikennysesitykset.
Poiminta palkintoperusteluista:
”Jos kuka niin Roosa on stipendin ansainnut ennakkoluulottomalla ja positiivisella toiminnallaan ay-kentällä.”
Duunari-stipendi myönnetään vuosittain kahdelle yhteiskunnassa aktiivisesti toimivalle duunarihenkeä osoittavalle nuorelle. Stipendillä SAK haluaa nostaa ammatillisen osaamisen arvostusta. Stipendin saajat julkistettiin SAK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä tänään.
Kommentit