Tawar Salari: Venäjä ei ole ainut uhka Suomelle – Entä Iranin islamilainen tasavalta?

Lähiaikoina on Suomen turvallisuus ollut paljon keskustelunaiheena varsinkin itärajan tapahtumien jälkeen. On totta, että osaamme heti kättelyssä sanoa itänaapurimme olevan se lähin uhka meille, mutta entäs ne Venäjän liittolaiset.

Suomalaiselle yhteiskunnalle Venäjän lisäksi yhtä vaarallinen uhka on Iranin islamilainen tasavalta. Meillä ei ole yhteisiä pelisääntöjä heidän kanssaan ja jopa vähemmän kuin Venäjän kanssa. Iranin islamilainen tasavalta on kaikkea sitä vastaan, mitä me edustamme moraalisesti. He ovat meidän demokratiaa, vapautta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta vastaan kaikin tavoin. Jotta nämä meidän arvomme eivät menisi eteenpäin maailmalla, yrittävät he korruptoida meidän demokraattisia systeemejä systemaattisesti aivan kuten Venäjäkin. Tällaista toimintaa rahoitetaan kaikin tavoin, jopa täällä Suomessa eri rahanpesumenetelmien kautta. He ruokkivat demokratian vastaisuutta myös nostamalla eri radikalisoitujen ryhmäytyminen ääniä eri yhteisöissä Suomessa.

On sanomattakin selvää, että Iranin islamilainen tasavalta haluaa horjuttaa maailmanrauhaa. He rahoittavat monia terroristijärjestöjä Qudsin prikaatin kautta ympäri maailmaa, esimerkiksi Hamasia, Hizbollahia ja hutheja. Toisin sanoen nämä terroristijärjestöt ovat osa Iranin Qudsin prikaatia. Qudsin joukot ovat prikaati Iranin vallankumouskaartista, joka on sekoitus tiedustelupalvelua, ammattimaista asekauppaa ja sotilaallisia erikoisjoukkoja. Iranin islamilainen tasavalta antaa valtion budjetista suuriman osa vallankumouskaartille ja sen alaisille joukoille, kuten Qudsin prikaatille. Rahat menevät ulkomailla terroristijärjestöjen tukemiseen, propagandan levittämiseen sekä poliittisten tilanteiden vakoiluun ja mahdolliseen sekoittamiseen. Sisämaassa vallankumouskaartin rahoitus menee propagandan levittämiseen ja tuottamiseen sekä kansalaisten tiukkaan valvomiseen niin, että islamilaisia lakeja ylläpidetään jopa väkivallan avulla.

Sotilaallisen ja tiedustelupalvelullisen herruuden lisäksi vallankumouskaartilla on Iranissa taloudellinen ylivalta. On huomioitava, että länsimaiset yritykset eivät saa sijaa Iranin taloudessa, koska markkinat eivät ole vapaita missään muodossa, vaikka mitään näkyviä pakotteita ei olisi. Iranin vallankumouskaarti on kuin näkymätön mafia, joka pitää kaikki langat käsissään niin poliittisesti kuin myös taloudellisesti. Vaikka pakotteet näkyvää hallintoa vastaan ovat yhtä nollan kanssa, niin sekin on suotavaa, koska suurin osa päättäjistäkin on osa vallankumouskaartia.

Kuitenkin isoin vastakohta Iranin islamilaisen tasavallan kanssa on tasa-arvo ja ihmisoikeuskysymykset, koska he kohtelevat kansalaisiaan hyvin epäoikeudenmukaisesti ja naisia erityisen huonosti. Pieninkin tasa-arvon pyrkimys voi lopulta johtaa jopa kuolemaan. Tästä hyvä esimerkki on Mahsa Amini, 22-vuotias iranilainen kurdinainen, joka vaipui koomaan kaksi tuntia moraalipoliisien kiinniottamisen jälkeen ja menehtyi 16.9.2022. Tämä nosti noin vuoden mittaisen (nainen, elämä ja vapaus) kansannousun Iranin tämänhetkistä hirmuhallintoa vastaan, mikä lopulta kukistettiin hyvin verisesti. Ihmisoikeus järjestöjen mukaan yli 20 000 vangittiin, tuhansittain naisia ja miehiä raiskattiin sekä kidutettiin monin eri keinoin vankiloissa, noin 500 tapettiin, satoja sokeutettiin täysin tarkoitetusti ja tämä on vain osa kaikesta tapahtuneesta.

Jotta ymmärrettäisiin vielä paremmin, miksi Iranin islamilainen tasavalta on hyvin vaarallinen Suomen kaltaiselle maalle, on huomioitava Ukrainassa oleva sota. Iranin islamilainen tasavalta auttaa Venäjää milloin tahansa ja miten tahansa. He ovat myöntäneet sen, että ovat aseistaneet Venäjää Ukrainaa vastaan dronein ja ohjuksin. Jos mietitään niinkin hypoteettinen tilanne, että Venäjä olisi Ukrainan sijaan iskenyt Suomeen, tilanne Venäjän auttamisen suhteen olisi ollut tismalleen samanlainen.

Viimeisenä haluan nostaa esiin meidän itärajan. Ei Venäjä tätä hybridivaikuttamista ole täysin itse järjestänyt. Kaverina on ollut Iranin islamilainen valtio aivan samalla tavalla kuten Puolan rajalla tapahtui syksyllä 2021. Silloiset siirtolaiset ovat kertoneet, että ihmiskauppiaat olivat globaalin etelän maiden kaupunkien toreilla huudelleet mukaan ihmisiä Puolan rajalle ja tiedustelleet, millä hinnalla pääsee Eurooppaan ostettuaan Venäjän tai Valko-Venäjän viisumin. Kaikki siirtolaiset olivat alun perin kotoisin sellaisista alueilta, jotka olivat tavalla tai toisella Qudsin prikaatin tiukassa otteessa ja nämä ihmiskauppiaat olivat Iranin tiedustelupalvelut kanssa tekemisissä. Nämä tilanteet tehdään niin salakavalasti ja taidokkaasti, että Iranin islamilaista hallintoa ei voida ilmiantaa helposti, mutta todisteita löytyy. Tarvitaan paljon resursseja tähän selvittelyyn ja kukaan ei sitä tee, koska tietenkin kaikki resurssit on fokusoitu ongelmasta selviytymiseen, jolloin unohdetaan selvittää ongelman juurisyyt.

Kysymys kuuluu, mitä yhteistä meillä on tällaisen hirmuhallinon kanssa? Olen vainottuna iranilaisjuuria omaavana kurdina kyllästynyt EU-maiden välipitämättömyyteen meidän kaikkien turvallisuuden suhteen EU:ssa. Kun kerran olemme katkaisseet kaikki välit Venäjän kanssa, saman pitäisi päteä myös Iranin islamilaiseen hirmuhallintoon. On jo todella korkea aika laittaa Iranin koko hallinto ja varsinkin Iranin vallankumouskaarti terroristilistalle. 

Tawar Salari
Nuoriso, Opiskelija & Tasa-arvo vaikuttaja
Kätilö, Terveystieteiden kandi

Julkaistu Centrum Balticumin blogissa 3.5.2024.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *