Turun SDP:n valtuustoryhmä: työllisyyspalvelujen siirto kuntiin tuo Turulle sekä mahdollisuuksia että haasteita

Turun kaupunginhallitus päätti tänään mittavasta ns. työllisyyspaketista, jolla Turun uuden työllisyysalueen valmistelu ottaa harppauksen kohti toiminnan käynnistymistä vuoden 2025 alusta. Turun SDP:n valtuustoryhmä katsoo, että Sanna Marinin hallituksen päättämä muutos työ- ja elinkeinopalvelujen siirtämisestä kuntien vastuulle antaa tärkeitä ja odotettuja työkaluja Turulle vahvistaa omaa ja koko alueen elinvoimaa. Samalla SDP:n valtuutetut peräänkuuluttavat nykyiseltä hallitukselta riittäviä resursseja uudistuksen toteuttamiseksi.

-Työ- ja yrityspalveluiden siirto kuntien vastuulle on tärkeä osa kuntien omaa elinvoiman vahvistamista, mikä on sote-uudistuksen jälkeisessä ajassa aivan keskeistä. Elinvoimaisuuden kasvattaminen ja hyvä työllisyystilanne ovat edellytyksiä sille, että voimme jatkossakin tarjota turkulaisille laadukkaita palveluja. Erityisen tärkeää on viedä uudistus läpi hallitusti, sillä nykyisessä taloustilanteessa työvoimapalvelujen toimivuus heti ensi vuoden alusta on kriittistä, toteaa valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Hellsten.

Työllisyyspalvelujen muutosryhmää vetänyt apulaispormestari Piia Elo (sd.) kiittelee kaupungin kattavaa ja hyvissä ajoin tehtyä valmistelutyötä uudistuksen sujuvan voimaansaattamisen turvaamiseksi.

-Työllisyyspalvelujen muutosryhmä on tehnyt kattavaa pohjatyötä uudistukselle ja olemme tunnistaneet monia toimenpiteitä, jotka ovat edellytyksenä onnistuneelle muutokselle. Erityisen tärkeänä näen sen, että työllisyyspalvelut kytkeytyvät jatkossa vahvemmin koulutuspalveluihin, kun molemmat ovat kaupungin omissa käsissä. Työllisyyspalvelujen, oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä on vahvistettava ja osaavan työvoiman saatavuuteen on panostettava jatkuvan oppimisen keinoilla. Tulevina vuosina on keskeistä myös parantaa nuorten sekä maahan muuttaneiden työllisyyttä, apulaispormestari Elo linjaa.

SDP:n valtuustoryhmä huomauttaa kuitenkin, että työllisyyspalvelu-uudistuksen yllä leijuu synkkiä pilviä sen riittävän ja lakisääteiset palvelut kattavan rahoituksen osalta.

-Eri puolilta Suomea kuuluu samaa huolta: tällä hetkellä näyttää siltä, että valtiolta siirtyvä rahoitusosuus ei tule kattamaan kaikkia niitä palveluja, joihin kunnat uudistuksella velvoitetaan. Tätä pitäisikin Petteri Orpon hallituksen pystyä vielä muuttamaan. Kunnilla on juuri nyt huomattavia taloudellisia haasteita, eikä ole oikein, että ne kantaisivat tämän uudistuksen rahoittamisesta suurempaa vastuuta kuin mikä niille kuuluisikin. Vaikka työllisyyspalvelujen siirto kuntiin on odotettu ja toivottu ratkaisu, ei sitä saa kuitenkaan tehdä niiden omalla kustannuksella, huomauttaa apulaispormestari Elo.

SDP:n valtuutetut pitävät tänään kaupunginhallitukselle tuotavia linjauksia lähtökohtaisesti kannatettavina. Kuitenkin pitkäaikaistyöttömille kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavan Työpisteen toiminnan uudistamisessa demarit peräävät sosiaalisten ja yhteiskunnallisten tarpeiden huomioimista samalla, kun toimintaa pyritään saamaan vaikuttavammaksi.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *