Eduskuntavaaliehdokas Aki Lindén kehittää pitkäjänteisesti palveluita

Julkaistu: 27.03.2023

TERVEYDENHUOLTO KUNTOON

Kansanedustaja Aki Linden muistuttaa, kuinka lähestyvät vaalit ovat erittäin tärkeät. Julkinen terveydenhuolto kaipaa Lindenin mukaan merkittävää kehittämistä, joka ei ole oikeistolle ykkösasia. Aki Linden on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja tunnettu pitkäaikainen asiantuntija- ja vaikuttajahahmo sote-alan kysymyksissä. 

- Paksulla lompakolla ja vakuutuksilla saa itselleen terveyspalveluita. Suomi on jäänyt jälkeen samalla taloudellisella tasolla olevista maista. Muualla julkisesti rahoitetulle lääkärille pääsy on itsestään selvyys eikä jonoja ole. Suomessa monissa kunnissa ei saa lääkäriaikaa millään. Näin on esimerkiksi Turussa, Linden avaa terveyspalveluiden kriisiytynyttä tilaa. 

Lindenin mukaan tämä johtaa siihen, että myös lähetteen saaminen sairaaloihin viivästyy ja laboratorio- ja röntgentutkimukset joutuu maksamaan kalliisti itse. Linden kuvaa Marinin hallituksen tavoitteita terveydenhuollon kehittämisen osalta kunnianhimoisiksi.  

- Välttämätön rahoituksen ja hallinnon muutos eli soteuudistus saatiin aikaan. Se on kuitenkin vasta raamit, joka korjaa pitkällä aikavälillä kuntakohtaisen eriarvoisuuden. Nyt tarvitaan palveluiden sisällön uudistus. Se oli hyvällä alulla, mutta koronapandemia iski terveydenhuoltoon kuin ”maanjäristys”, Linden tiivistää sote-uudistuksen osalta. 

 

Aki Lindenin lista keskeisimmistä tavoitteista terveydenhuoltoon vuosina 2023-2027: 
1. Lääkärille (ja laboratorio- ja röntgentutkimuksiin) pääsy turvataan. Omalääkäri ja omahoitajamalli toteutetaan. 
2. Sairaaloiden jonoja lyhennetään. 
3. Mielenterveyspalveluita kehitetään. 
4. Vanhusten kotihoitoa ja hoivapalveluita lisätään. 
5. Omaishoitoa laajennetaan ja korvauksia nostetaan. 
6. Vammaisten palveluita parannetaan. 
7.  Lääkkeiden omavastuita ja terveydenhuollon maksuja alennetaan. 
8. Henkilöstön asemaa parannetaan: koulutus, palkkaus, rekrytointi, työolot. 

 

Aki Lindén, numerolla 174

Nettisivut: https://akilinden.fi/