Eduskuntavaaliehdokas Mika Maaskola luo liikunnasta hyvinvointia

Julkaistu: 27.03.2023

Elinikäinen liikunta on kaikkien oikeus

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola on huolissaan siitä, että suomalaiset liikkuvat nykyisin aivan liian vähän ja istuvat aivan liian paljon. 

- On arvoitu, että liikkumattomuuden ja istumisen kustannukset yhteiskunnalle ovat vuositasolla noin kolme miljardia euroa ja yksilötasolla se koskettaa sairastumisen myötä niin taloutta kuin inhimillistä elämää, Maaskola kertoo. 

Maaskolan mukaan, tämä kolme miljardia muodostuu mm. kustannuksista, jotka aiheutuvat erityistä hoitoa vaativista sairauksista. Näitä ovat 2. tyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, eräät syövät, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja mielenterveyssairaudet. 

- On tärkeää tiedostaa, että riskiä sairastua edellä mainittuihin sairauksiin pystyy vähentämään hyvin kohtuullisella terveysliikunnalla. Se voi tarkoittaa viikossa vähintään 2,5 h reipasta liikuntaa (esim. sauvakävely) tai vaihtoehtoisesti rasittavaa liikuntaa (esim. juoksua) 1,5 h. Tämän lisäksi tulisi tehdä lihaskuntoharjoitteita ja tasapainoharjoitteita 2 kertaa viikossa. Kyseiset liikuntamäärät voi kerätä pieninä määrinä koko viikon ajalla. Eihän tunnu mahdottomalta?, Mika Maaskola kannustaa. 

Jokaiselle lapselle harrastus 

Maaskolan näkemyksen mukaan yhteiskunnan tulee ottaa nykyistä suurempi rooli kaikenikäisten liikuttamisessa. Se sisältäisi hänen vision mukaansa arkiliikuntapaikkojen rakentamista ja niiden hyvää ylläpitoa, hoidettuja pyörätietä, kuntoratoja ja ulkokuntolaitteiden sijoittelua laajasti eri asuinalueille. 

- Meidän tulee tukea myös urheiluseuroja, jotka tekevät korvaamattoman arvokasta työtä lasten ja nuorten liikuttamisessa. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla myös ainakin yksi harrastus ja meidän tuleekin taata kaikille sellainen, Maaskola kiteyttää. 

Myös huippu-urheilun tukeminen on hänen mielestään tärkeää. Iivo Niskasen ja Vilma Murron esimerkin voimalla on moni nuori saatu pois ruudun äärestä terveellisen liikkumisen pariin. 

Mika Maaskola toivottaa kaikille hyvää ja liikunnallista vaalikevättä.  

 

Mika Maaskola, numerolla 175

Nettisivut: https://www.mikamaaskola.fi/