Eduskuntavaaliehdokas Viivu Seila esittää muutoksia työelämään

Julkaistu: 27.03.2023

Lyhyempi työaika nyt!

Viivu Seila on 25-vuotias turkulainen lähihoitaja ja hän opiskelee parhaillaan kemiantekniikan insinööriksi. Seila pohtii historiaa ja sitä kuinka yli sata vuotta sitten suomalainen työntekijä unelmoi 8 tunnin työpäivästä ja 5 päivän työviikosta.  

- Tuolloin se tuntui monista mahdottomalta ja oikeiston vastustus oli melkoista, mutta suomalainen työläinen sai unelmansa lopulta toteen työväenliikkeen yhteisellä työllä. Nykyään keskimääräinen viikkotyöaika on alle 40 tuntia, Seila toteaa. 

Viivu Seila kritisoi sitä, kuinka viime vuosikymmeninä viikkotyöaika on muuttunut melko vähän, vaikka tehokkuus onkin noussut merkittävästi. Seilan mielestä suomalainen työläinen tarvitsee osansa tehokkuuden noususta. Seila huomauttaa, kuinka lyhyempi työaika on yhä lähempänä todellisuutta ja sitä tukeva tutkimusnäyttö kasvaa kokoajan.  

Lisää tuottavuutta työelämään 

- Samalla tietysti kasvaa oikeiston ja elinkeinoelämän vastustus. Vastustuksessaan elinkeinoelämä toimii omaakin etuaan vastaan. Hyvinvoiva työntekijä on myös työnantajan etu. Neljän päivän työviikon tai kuuden tunnin työpäivän on myös todettu lisäävän entisestään tuottavuutta, Seila kertoo ja näkee lyhyemmän työajan tärkeänä hyvinvointitekona.  

- Lisääntynyt vapaa-aika mahdollistaa entistä paremmin omasta hyvinvoinnista huolehtimisen ja itsensä toteuttamisen. Varsinkin tässä mielenterveyden kriisissä tämä on tarpeen, Seila kiteyttää. 

 

Viivu Seila, numerolla 179

Nettisivut: https://viivuseila.fi/p/