Olen ihmetellyt mistä Turku ottaa rahat joukkoliikenteen uusiin järjestelyihin, joihin näyttää uppoavan satoja miljoonia euroja, oli ratkaisu sitten mikä tahansa. Nyt on tuotu vain kaksi vaihtoehtoa tarkasteluun, joista tulisi päättää. Raitiotie on ihan hieno ratkaisu, eikä superbussikaan ole mikään huono mutta mistä rahat? Meille on tulossa runkobussilinjasto ja joukkoliikenne toimii nykyisellään erittäin hyvin.
Minulle on nuoruudesta asti opetettu vastuullista taloudenpitoa jossa suu on laitettava säkkiä myöden eli ei voi kuluttaa enemmän mihin on varaa. Turun kaupungilla on vuoden 2018 lopussa suurista kaupungeista toiseksi eniten asukaskohtaista velkaa, joka on yhteensä 890 miljoonaa euroa. Eniten asukaskohtaista velkaa on Lahdella.
Nyt Turku on siis päättämässä tuon edellä mainitun velan lisäksi, ottaa 300 …500 miljoonaa euroa lisää velkaa eikä se varmaan lopuksi riitäkään. Sen lisäksi Turku ottaa käyttötalouteen lisää velkaa joka vuosi kymmeniä miljoonia euroja. Jos nuo lainat ovat kuten ruotsalaiset asuntolainat, joita ei ole tarkoitustakaan maksaa takaisin, niin sitten asia on kunnossa. Muuten kaupungin koko lainamäärä kasvaa liian suureksi, lähelle 1,5 miljardia euroa ja jälkipolville jätetään erittäin hankala perintö. En itsekään voi esim. ostaa miljoonan euron asuntoa ellen pysty sitä maksamaan kohtuullisessa ajassa. Suomessa pankit eivät anna juurikaan yli 25 vuoden lainoja.
Lisäksi tulee ottaa huomioon tuleva sote – ratkaisu ja sen maakuntamalli. Maakunta tulee ottamaan Turun 19,5 veroprosentista 12,3 toimintansa rahoittamiseen ja lisäksi Suomen valtio tulee pienentämään kuntien valtionosuuksia. Turun käyttöön veroprosentista jää siis 7,2 jolla rahoitetaan kaikki muu toiminta kuten opetus, liikunta, nuorisotoimi, joukkoliikenne jne.
Tilanne näyttää vastuullisen kuntalaisen kannalta tosi huonolta. Pyydän myös kaikilta kunnanvaltuustossa istuvilta samaa vastuullisuutta ja harkitsemaan rahoituksen saamista.
Hans Ekroth
Turun kaupunkiseudun
joukkoliikennelautakunnan jäsen (sd)