Matti Vikström: Verotiedoista pääteltyä

Julkaistu: 10.11.2022

Keskiviikko 9.11 oli taas ns. veropäivä, jolloin veroviranomaiset julkistivat verotiedot. Seuraavan päivän Turun Sanomista saimme niistä lukea runsaasti. Suomessa on verotus julkista tietoa. Kaikki eivät tästä pidä, eivät ainakaan kaikki suurituloiset, mutta avoimmuutta se ainakin yhteiskuntaamme tuo. Verotiedoista on pääteltävissä paljonkin.

Suurituloisten kohdalla on jo pidempään jatkunut trendi, että palkkatuloa ei nosteta juuri lainkaan, vaan tulot otetaan pääomatuloina. Tämä käytäntö on koko ajan valunut alaspäin. Perustat vain toiminimen ja alat nostaa palkan sijasta pääomatuloja. Nykyisin voimassa olevilla veropäätöksillä siis suurituloiset hyötyvät kevyemmästä verotuksesta. Tämä johtaa eriarvoiseen asemaan esim. pienituloiset kovasti verotetut eläkeläiset ja osinkotuloja nostavat rikkaammat ihmiset.

En ole kateellinen, mutta jonkinlainen kohtuus olisi paikallaan. Poliittiset päättäjät ovat aikoinaan tämän porsaanreiän luoneet ja voisivat sen myös korjata oikeudenmukaisemmaksi. Ainakin SDP:n tulisi ottaa tämän lapsuksen korjaaminen poliittiseksi tavoitteekseen. Muuten herää kysymys: Mihin menet hyvinvointivaltiomme Suomi? Pidempiin leipäjonoihinko?

 

Matti ”Viki” Vikström

PIENI TYÖMIES EVP

Turku