Matti Vikström: sähkön hinta hirvittää

Julkaistu: 31.03.2023

Sähkön hinta on puhuttanut koko talven varsinkin omakotiasujia. Allekirjoittanut ei paljon sähköstä ymmärrä muuta kuin, että se on välttämätöntä. Pärevalon aika on menneisyyttä.

Sähkön hintaan alkoi vaikuttaa jo ennen sen nykyistä räjähtämistä sähkönsiirron myyminen valtiolta yksityisille. Entisen yhden sähkölaskun sijaan alkoikin tipahtaa postiluukusta kaksi eri laskua, käyttömaksu ja siirtomaksu. Maksettava vain kaksinkertaistui. Jälkiviisastelija voisi sanoa, että siirron myyminen oli silloiselta hallitukselta virhe, suoranainen emämunaus.

Nyt sähkön hinta on kohonnut pilviin ja keppihevosena käytetään Ukrainan sotaa ja kaasun hintaa. Tosiasiassa koko sähkön hinnan muodostumisessa on käsittämättömiä virheitä, joista miljardiluokan tulot korjaavat sähköntuottajat. Vesi-, tuuli- ja ydinvoiman tuottaminen maksaa sähköyrityksille 1-2 senttiä kilowattitunnilta. Kaasulla ja hiilellä tuotettu energia on kalliimpaa. Kun nämä halvemmalla tuotetut sähköt pyörähtävät pörssiruletissa, niiden hinta nouseekin jopa monikymmenkertaiseksi. Näin tapahtuu varsinkin silloin, kun sähkönkulutus on huipussaan ja joudutaan käyttämään kalliimpaa hiiltä tai kaasua. Ihmeellistä tässä on se, että halvemminkin tuotettu sähkö maksaa tällöin saman korkeamman huippuhinnan. Turussa omakotiasujat astuivat ansaan ja tekivät määräaikaiset kalliit sopimukset, joista ei nyt sitten pääse millään eroon. Tai kuulemma pääsee, mutta pitää maksaa sopimusrikkomussakkona kalliimpaa hintaa.

Sähköteollisuuden korkeapalkkaiset herrat vannovat vain vapaan kilpailun tuomaan sähkön hintojen sääntelyyn. Korkeat hinnat kuulemma kannustavat käyttäjiä säästämään sähköä. Tämä sääntely tulee vain kuluttajille kalliiksi. Sähköntuottajien miljardivoitot maksatetaan kansalaisten sähkölaskuilla. Kolmen peiton alla nukkuva mökin mummo ei oikein ymmärrä tätä sähköistä maailman menoa.

Istuva hallituskin on ollut hinnoista huolissaan. Onpa päätetty korvata osa laskuista verovaroilla. Tämä sentään auttaa kaikkein pienituloisimpia mökkiläisiä ahdingossaan. Olisikohan maksumiehiksi voinut laittaa sähköyhtiöt? Parempaankin tarkoitukseen luulisi verovaroja tarvittavan kuin sähköyhtiöiden tulosten paisuttamiseen. Hallituksen huolestuneisuuden tasoa osoittaa, että asiasta on oikein lähetetty kirjeitä Brysseliin. Tulevalle hallitukselle, istuu siinä sitten kuka poliitikko tai mikä puolue tahansa, niin terveiset että jottain tarttis tehrä!

 

Matti ”Viki” Vikström

pieni työmies evp.

Turku