Aluevaalien ehdokasesittelyssä Joni Lähteenmäki

Julkaistu: 15.01.2022

Joni Lähteenmäki

Olen Joni Lähteenmäki ja olen syntynyt Turussa sekä lapsuuteni ensimmäiset 18 vuotta asunut Runosmäessä. Taustaltani olen työläisperheen lapsi. Isäni teki hienon työuransa Pernon telakalla laivoja rakentaen. Sosiaalidemokraattinen hyvinvointivaltio on mahdollistanut myös minun mahdollisuuden opiskella ja saavuttaa akateeminen koulutus. Tulevaisuudessa on myös erittäin tärkeätä pitää huolta, että jokaisella lapsella perheen tulotasosta riippumatta on mahdollista kouluttautua ja jokaisella lapsella on mahdollisuus saavuttaa omat unelmansa.

Elämäni parhaana saavutuksenani pidän omia lapsia ja olenkin kovin onnellinen heistä. 

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta ja pääaineeni oli sosiaalityö ja tämän lisäksi olen pääaineena opiskellut sosiaalipolitiikkaa valtiotieteiden kandiksi.  Työssäni toimin sosiaalityön asiantuntijana.

Vapaa-ajalla minut löytää Kupittaan jalkapallokatsomosta ja eri urheilutapahtumista tai sitten seikkailupuistosta lasteni kanssa leikkimässä. Huuhkajien kotipelit käyn katsomassa Pohjoiskaarteen katsomossa ja olenkin koko ikäni pelannut jalkapalloa ja näin keski-ikäisenä siirtynyt jo enemmän katsomon puolelle.  Liikun myös säännöllisesti ja minuun saattaa törmätä jokivarressa lenkkeilemässä, Kuhankuonolla retkeilemässä tai sitten ihan salilta painoja nostellen.

Kuntapolitiikkaan olen lähtenyt mukaan sen takia, että isänä näen, että jokaisesta lapsesta voi tulla mitä tahansa ja jokaisesta ihmisestä vauvasta vaariin pidetään huolta. Kuntapolitiikassa voidaan vaikuttaa siihen, että me yhdessä rakennamme meille kaikille paremman arjen ja elämän.. Olen Hyvinvointivaltion suuri kannattaja ja koen sen olevan meille kaikille yksi osa sitä, mistä rakentuu hyvän elämän rakennuspalikat.

Isänä olen huolissani siitä, että  jokaisella lapsella ei ole mahdollista harrastaa tai osallistua normaaleihin harrastustoimintoihin perheen vähävaraisuuden takia.  Meidän pitää entistä vahvemmin olla mukana tukemassa lasten liikkumista ja mahdollistaa kaikille lapsille oikeus hyvään elämään.

Sosiaalityöntekijänä olen nähnyt, että meidän pitää  entistä vahvemmin rakentaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja aikuisille sekä vanhuksille riittävät palvelut ja varmistaa, että jokainen lapsi tulee nähdyksi ja kuulluksi. Lastensuojelun ja lapsiperheiden resursseja tulee lisätä Turussa työn vaativuuden tasolle.

Teemojani vaaleissa:

Terveys- ja sosiaalipalvelut kuuluvat jokaiselle tulotasosta ja iästä riippumatta. Suomessa menee ulosottoon 450 000 sote-maksua, koska ihmisillä on vaikeuksia saada maksettua terveyden menettämisestä aiheuttavia laskuja.

Yhtenä suurena ongelmana on, että meillä on hoivaköyhyys, joka koskettaa vanhuksia, jotka eivät saa tarpeeksi apua kotiinsa. Käytännössä liian monella vanhuksella on ongelmia saada apua tarpeeksi ihan perusasioissa, 

Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon vahvempi integrointi Sote-uudistuksessa hyvinvointialueilla voitaisiin tiivistää lastensuojelun ja psykiatrian integraatiota ja vaikuttaa palvelujen alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Yhteiset asiakkaat ovat jo olemassa ja saman palvelujärjestelmän alla oleminen tarkoittaisi vahvempaa moniammatillista vuorovaikutusta, mikä olisi lasten ja perheiden etu. Lastensuojelun ja sosiaalityön asiakasmitoitusta on syytä tarkistaa,, jotta jokainen lapsi tulee nähdyksi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tulee olemaan maakuntamme suurin työnantaja. Työntekijöitä tulee sote- ja pela alalta olemaan noin 21 000.

Aluevaalit eivät tule olemaan vain terveysvaalit. Sosiaalihuolto tulee työllistämään enemmän ammattilaisia kuin terveydenhuolto sote-alueilla kokonaisuudessaan.

Hyvinvointialueella meidän pitää yhdessä rakentaa sote-sektorille parempi palveluiden integrointi, jossa mukana on terveydenhuolto ja sosiaalihuolto yhtä vahvoina.

Joni Lähteenmäki

Juttusarjassa esitellään SDP:n turkulaisia aluevaaliehdokkaita.