Kansanedustajaehdokas Mari-Elina Koivusalon puhe piirikokouksessa 3.11.2018

Julkaistu: 05.11.2018

Arvoisa puheenjohtaja, hyvä piirikokousväki,

Valtakunnallinen kannatuksemme huitelee päälle 22 prosentin,  mutta voimme vain arvailla kannatustamme Varsinais-Suomessa. Viimeksi hävisimme 13 000 ääntä ja niistä lähes puolet keskuskaupungissa. Viime kuntavaalitkin olivat meille mahalaskua Turussa ja sen kaupunkiseudulla. Tärkeää onkin pitää mielessä, että valtakunnallinen on valtakunnallista, paikallinen paikallista. Kannatus vaalipäivänä Varsinais-Suomessa ainoastaan vaikuttaa siihen montako paikkaa täällä saamme.
Pidetään mielessä, että Turussa ja Turun kaupunkiseudulla on paitsi valtavasti ihmisiä, on siellä samalla myös valtavasti äänestäjiä. Täällä ratkaistaan maakunnan vaalitulos.

Siksi meidän tulisi muistaa puhua tulevaisuudesta laajasti, luoda ihmisille toivoa siitä, että tulevaisuus on parempi on kuin tämä nykyisyys.

Siihen tarvitaan laadukasta varhaiskasvatusta ja koulutusta. Osaaminen on pidettävä korkealla kaikilla tasoilla. Suomi ei maailmassa kilpaile halpatyövoimalla vaan korkealla osaamisella. Tulevaisuus tarvitsee uutta sosiaaliturvaa, työtä joka tuo aidosti toimeentuloa. Tarvitsemme Globaalin rauhan ja hyvinvoinnin edistämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tarvitsemme luottamusta siihen että Suomessa uskaltaa perustaa perheen ja että uskaltaa saada lapsia tähän maailmaan.

Tämän kaiken lisäksi – tai sen vuoksi – pitää meidän keskittyä myös Turun kaupunkiseudun ja koko Varsinais-Suomen kehittämiseen rohkeudella. Niin vaalipuheissa kuin tekoina vaalien välillä, niin paikallisessa kuin valtakunnallisessakin päätöksenteossa.

Erityisen tärkeää tämä on siksi, että globaalissakin mittakaavassa talouden painopiste on yhä enemmän kaupungeissa, jotka toimivat talous- ja ihmisvirtojen keskuksina. Nouseva koulutustaso on niissä keskeinen vetovoimatekijä, mutta myös kilpailukyvyn takaaja. Varsinais-Suomenkin positiivinen rakennemuutos muutetaan kestäväksi kasvuksi paitsi koulutuksella, myös ihmisvirtojen ja siis työvoiman liikuttamisella. Siksi olikin ilo kuulla täällä maakuntajohtajan esittely tunnin junasta, joka on paitsi Varsinais-Suomen ykköshanke, myös merkitykseltään koko Suomen tulevaisuuden hankkeiden kärjessä. Se yhdistää osaltaan kolme kaupunkiseutua, liikuttaa 1,5 miljoonaa työntekijää, osaajaa, ilman että työn perässä pitää muuttaa. Investoinnit ja työpaikat luodaan tähän kasvukolmioon.

Tätä kasvukäytävää tulee jatkaa myös kaupunkiseutujen sisällä. Pohditaanpa sitä, että tunnin juna tuo tullessaan toisen raiteen. Samalla se tuo mahdollisuuden lähijunaliikenteeseen, jolla liikutaan työn ja koulutuksen perässä Salosta, Paimiosta, Piikkiöstä ja Littoisista sekä vaikkapa vielä Vaalasta. Samalla sähköinen rata jatkuisi Uuteenkaupunkiin asti.

Tähän kun lisäämme rohkean ja vetovoimaisen kaupunkikehityksen niin Turussa kuin koko kaupunkiseudulla, on Varsinais-Suomen voittokulku turvattu.
Ei pidä siis tyytyä vain väliakaiseen positiiviseen rakennemuutokseen. Meidän pitää muuttaa se kestäväksi kasvuksi ja hyvinvoinniksi.

Kansanedustajaehdokas, Turun kaupunginvaltuutettu Mari-Elina Koivusalo (sd) piti yo. puheen V-S SDP:n piirikokouksessa Kaarinassa 3.11.2018