Miika Tiainen - Koulutuksen puolesta ilmastonmuutosta taklaten

Julkaistu: 06.11.2018

Leikkaaminen koulutuksesta, opintotuesta ja nuorten hyvinvoinnista on konkreettisesti sitä kuuluisaa kädet lastemme taskuissa elämistä, sanoo Miika Tiainen.

Suomen ylioppilaiden nokkamies haluaa lakeja säätämään

 

Suomen Ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Miika Tiaisen kausi on loppusuoralla. Hän iloitsee onnistumisista mutta suree lukuisia Suomen hallituksen tekemiä leikkauksia.

Miika Tiainen on turkulainen 24-vuotias opiskelija, joka on ehtinyt jo tehdä melkoisen päivätyön opiskelijavaikuttamisessa:

- Halu tehdä omasta opiskelijayhteisöstä entistä parempaa ja inklusiivisempaa johti lopulta siihen, että löysin itseni Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksesta ja myöhemmin sen puheenjohtajana.

Tämän jatkona Tiainen kohosi alan korkeimmalle jakkaralle Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n puheenjohtajana. Nyt kauden päättyminen tuntuu hänestä haikealta.

- Sen verran työntäyteistä on ollut, ettei kauden päättymistä ole vielä oikein ehtinyt sisäistää, Tiainen kertoo.

- Edistysaskelia on tapahtunut monella saralla ja valmistautuminen ensi vuoden vaaleja varten käy kuumeisesti. Hyvillä mielin siirrän vuoroa eteenpäin!

Vuodenvaihteessa on tarkoitus jatkaa täysipainoisemmin opintoja tietojärjestelmätieteen parissa.

Minkälaisia onnistumisia Tiainen on kokenut opiskelijoiden edunvalvonnassa?

- Suurimpia ilonhetkiä olen kokenut silloin, kun jokin pitkään valmisteltu asia on liikahtanut konkreettisesti eteenpäin, mies kertoo.

- Esimerkkinä mainittakoon se, kun oma yliopistoni päätti lisätä opiskelijoiden vuosittaisia opinto-ohjauskertoja. Tänä vuonna puolestaan olemme yhdessä amk-opiskelijakollegoiden kanssa saaneet iloita, kun korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon yhtenäistäminen on edennyt.

 

Entä minkälaisia haasteita on jäämässä seuraajille opiskelijoiden asian edistämisessä?

- Kyllä suurimpana haasteena on kurssin kääntäminen nuorten ja opiskelijoiden hyvinvoinnin suhteen ja konkreettisten toimien vaatiminen niihin eduskuntavaaleissa, Miika Tiainen sanoo.

- Leikkaaminen koulutuksesta, opintotuesta ja nuorten hyvinvoinnista on konkreettisesti sitä kuuluisaa kädet lastemme taskuissa elämistä.

Tiainen on nyt nähnyt lähes kaiken opiskelijavaikuttamisessa. Seuraavaksi mies pyrkii eduskuntaan keväällä 2019. Mitkä asiat ovat päällimmäisinä listalla?

- Minusta Suomi tarvitsee rohkeasti parempaa ja edistyksellistä tulevaisuutta luovaa politiikkaa. Yhteiskunnan tulee olla meitä kaikkia varten - ei vain niitä, joilla on ollut onnea.

- Itselleni tärkeitä teemoja ovat erityisesti ilmastonmuutoksen taklaaminen, saavutettava koulutus ja inhimillinen työelämä työn murroksesta huolimatta.

 

 

Kuka? Miika Tiainen

Ikä? 24

Ammatti? SYL:n puheenjohtaja / opiskelija

Mitä? Lopettaa kautensa SYL:ssa ja pyrkii seuraavaksi eduskuntaan