Petra Peltonen ja Miika Tiainen: Puhetta vai tekoja – mitä Marinin hallitus on saanut aikaan?

Julkaistu: 14.01.2022

Petra Peltonen ja Miika Tiainen

Marinin hallituksen kausi on nyt yli puolivälissä. SDP:n puoluehallituksen jäsen Petra Peltonen ja puolueen puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Miika Tiainen keskustelevat Marinin hallituksen saavutuksista. Mitä hallitus on saanut aikaan, entä mitä jää vielä tehtäväksi jatkoon?

Miika Tiainen: Petra, toimit Varsinais-Suomen edustajana SDP:n puoluehallituksessa. Mitkä hallituksen päätökset ja saavutukset ovat jääneet sinulle mieleen kuluneen kahden ja puolen vuoden ajalta?

Petra Peltonen: Merkittävimpänä asiana pidän oppivelvollisuuden laajentamista. Järjestelmä on juuri saatu käyntiin ja sen kanssa on vielä paikoin kasvukipuja, mutta pidennetty oppivelvollisuus tarkoittaa muun muassa maksuttomia oppimateriaaleja toisen asteen koulutuksissa. Uskon, että tästä mallista hyötyvät ennen kaikkea sellaiset nuoret, joiden perheillä ei ole ollut mahdollisuuksia tukea toisen asteen opintojen suorittamista.

MT: Entisenä opiskelija-aktiivina olen pannut myös ilolla merkille sen, että tämän hallituskauden myötä korkeakoulujen ja tieteen rahoitus selvästi kohentuu aiempaan nähden. Lisäys ei kokonaisuutena vielä ole riittävää, mutta ainakin suunta on oikea.

PP: Tavoitteemme osaamisen ja koulutuksen saralla ovat kunnianhimoisia, joten on selvää, että niihin on osoitettava myös rahoitusta. Uskon, että tiede on vastaus myös muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

MT: Ilmastonmuutoksen osaltahan hallitus on tehnyt periaatteellisesti hyvin tärkeän linjauksen siitä, että Suomi on hiilineutraali toimissaan vuoteen 2035 mennessä. Sen osana muun muassa asumisen, rakentamisen, liikenteen ja maatalouden päästöjä pienennetään, hiilinieluja vahvistetaan ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä taklataan. Joulun alla tuli myös suhteessa pieni, mutta tärkeä päätös uudesta kansallispuistosta Sallaan.

PP: Pieneltä tuntuvat asiat ovat oikeastaan periaatteellisesti hyvin suuria. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen tai maksuton pysäköinti kotihoidon työntekijöille ovat esimerkkejä teoista, joilla vaikutetaan ennen kaikkea arjen sujuvuuteen.

MT: Itse olen ollut tyytyväinen myös siihen, että hallitus on tehnyt töitä harmaan talouden kitkemiseksi sekä ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Jälkimmäisestä on ollut puhetta etenkin ravintola- ja maatalousalalla, kuten marjanpoiminnassa. Työministerin toimien myötä hyväksikäytön uhriksi joutuneen työntekijän asema paranee ja viranomaiset pystyvät helpommin puuttumaan asiaan.

PP: Myös edellisen hallituksen uudistaman taksilain korjaaminen oli välttämätöntä. Vaikeista vuosista huolimatta hallitus on mielestäni noudattanut varsin inhimillistä, mutta pragmaattista linjaa Suomen kehittämisessä.

MT: Hyvistä saavutuksista huolimatta paljon tehtävää jää myös jatkoon. Hyvinvointialueiden toteuttaminen on vasta käynnissä ja henkilöstöpula riivaa etenkin terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa. Pandemia on edelleen kaikkea muuta kuin ohi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi pitäisi tulevina vuosina pystyä tekemään vielä enemmän. 

PP: Samoin mielenterveyden tukeminen on asia, jossa on pikaisesti päästävä suunnitelmista toteutukseen. Onneksi mielenterveyskriisiin tunnutaan vihdoinkin heränneen ja sote-uudistuksen myötä keskiöön tulevat taas palvelut ja niiden kehittäminen. 

Juttu on julkaistu alun perin Kaikki Mukaan -lehdessä 1/2022.