Puheenjohtajalta: Sote-uudistus vihdoin maaliin

Julkaistu: 23.01.2022

Mika Maaskola

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit, joita kansankielessä myös sote-vaaleiksi kutsutaan, ovat loppusuoralla. Varsinainen vaalipäivä on tänään 23.1.2022. Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022 ja hyvinvointialueet 1.1.2023.

Ensiajatus saattaa olla, että onhan tuossa aikaa vaalien jälkeen, mutta todellisuudessa uusilla päättäjillä ja työntekijöillä on todella kiire rakentaa uusi organisaatio toimintakuntoon yhdeksän kuukauden aikana.

Haluan tehdä tässä muutamia nostoja SDP:n vaaliohjelmasta, joita pidän erityisen tärkeänä.

Kunnissa on tuskailtu pitkään hoitojonojen kanssa. Uuden sote-uudistuksen yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin lyhentää hoitojonot lainmukaisiksi. Hoitoa on saatava heti, jos sille on pikainen tarve ja kiireettömissä sairauksissa viikon sisällä. 

Kunnilta tulee siirtymään yli 170 000 työntekijää hyvinvointialueille. Kyseessä on Suomen suurin työnantajavaihdos kautta aikain. Siirron valmisteluun tuleekin ottaa henkilöstö vahvasti mukaan. Avoimuus hälventää henkilöstön epävarmuutta omasta työpaikasta ja sen tulevaisuudesta.

On hyvä muistaa, että hoitohenkilöstön lisäksi hyvinvointialueelle siirtyvät myös palo- ja pelastustoimi sekä sosiaalipalvelut. Sinne siirtyy myös iso joukko esimerkiksi hoitotyötä mahdollistavia ammattilaisia, kuten keittiöhenkilökuntaa, kiinteistönhoitajia, välinehuoltajia ja laitoshuoltajia.    

On ensiarvoisen tärkeää, että koko siirrettävän henkilöstön työhyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehditaan, unohtamatta oikeudenmukaista palkkausta.

Tärkeää on myös, että tulevan sote-alueen palvelut tullaan tuottamaan pääsääntöisesti julkisina palveluina. Ei pidä kuitenkaan unohtaa kolmannen sektorin merkitystä. Se on pidettävä vahvasti mukana osana uutta sotea. Yksityisen sektorin rooli on osaltaan täydentää julkista palvelua.

Kun uudet aluevaltuutetut astuvat tehtäväänsä, he eivät edusta omaa kuntaansa, vaan koko maakuntaa ja sen väestöä. Kuntapäättäjät taas ryhtyvät muutoksen jälkeen kehittämään kuntia – toivottavasti myös kuntien välisen yhteistyön kautta.

 

Mika Maaskola

Turun SDP:n puheenjohtaja