Turun SDP: Turun kaupunkisuunnittelun menettelytavat kuntoon

Julkaistu: 22.03.2018

Veritaksen pääkonttorin sijoittaminen Turun keskustaan on nostanut esiin ensimmäisen ristiriidan kaava-asioiden käsittelyjärjestyksessä, koskien Turun ympäristötoimialan uudistunutta työnjakoa.

On ymmärrettävää, että merkittävien työllistäjien kanssa on syytä neuvotella mahdollisimman hyvä lopputulos. Se ei kuitenkaan saa tapahtua kansanvallan kustannuksella.

Nyt Veritakselle tarjottu tontti on kaavoitettu tontiksi lähes vuosisata sitten, ja se on totuttu näkemään osana puistoa tai osana perinteikästä kesäteatteria. Luottamustoimiin valitut päättäjät sekä nykyinen vuokralainen lukivat asiasta lehdestä vaiheessa, jossa neuvottelut oli jo käyty.

Kaavoitus on tarkoitus päivittää vasta esisopimuksen jälkeen. Tosiasiallisesti kaavalautakunnan kädet ovat sidotut jo siinä vaiheessa, kun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on esisopimuksen hyväksynyt. Näin asia ei voi olla.

Ottamatta kantaa uudisrakennuksen haitallisuuteen kesäteatterille tai Urheilupuiston käyttäjille, on käytetty menettelytapa todettava huonoksi.

Kaupungin johdon onkin viipymättä tuotava vaaleilla valittujen päättäjien hyväksyttäväksi lista tonteista, joita voidaan elinkeinotoiminnan käyttöön tarjota. Tonttien paikkojen ollessa hyväksytty ennakkoon, niiden kanssa on helpompi operoida virkamiesjohdon valmistelussa. Kaavoituksesta vastaavan lautakunnan tulee ohjata maankäyttöä ennenkuin tehdään esisopimuksia tai tonttikauppoja. Siinä vaiheessa, kun pitää valita ”ottakaa tai jättäkää”, se on jo myöhäistä.

 

Turun Sos.dem. kunnallisjärjestön edustajiston sääntömääräinen kevätkokous 22.3.2018.

Lisätietoja: Mika Maaskola 0405591423