Valtuustoaloite: Turku ryhtyy tarjoamaan tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa ja lähipyydettyä kalaa - Petra Peltonen ym.

Julkaistu: 16.11.2021

Petra Peltonen

Turku ryhtyy tarjoamaan vuoden 2022 aikana kaupungin tilaisuuksissa vain kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa

Valtuustoaloite 15.11.2021

Me aloitteen tekijät esitämme, että Turku tarjoaa jatkossa kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa vain kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa. Kaupungin järjestämillä tilaisuuksilla tarkoitetaan sekä kaupunkiorganisaation sisäisiä tilaisuuksia kuten kokouksia ja henkilöstötilaisuuksia, että tilaisuuksia, joihin on kutsuttu ulkopuolisia tahoja, esimerkiksi työpajoja, seminaareja, yleisötilaisuuksia ja kutsuvierastilaisuuksia (jopa silloin kun paikalle odotetaan kuninkaallisia vieraita).

Eläintuotanto aiheuttaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n arvion mukaan noin 20 prosenttia kaikista ihmisen ilmastoa lämmittävistä päästöistä. Eläinperäisten tuotteiden käytöllä on suuri merkitys tarjoilujen tuottamaan ympäristövaikutukseen, mutta myös eläinten hyvinvointiin. Helsingin kaupunki on jo tehnyt osin vastaavan päätöksen, joka astuu voimaan kaikkien Helsingin kaupungin järjestämien tilaisuuksien tarjoiluissa 1.1.2022 alkaen.

Hopea ei kuitenkaan ole missään nimessä häpeä, mikä tulee ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja ekologisesti sekä eläinten hyvinvoinnin kannalta kestäviin poliittisiin päätöksiin. Tässä tapauksessa se, että Turku toisena suomalaiskaupunkina tarjoaa vain sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, on ylpeyden aihe ja tukee loistavasti muuten melko kunnianhimoista ilmasto-ohjelmaamme. Kaupunkien rooli ja vastuu ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on suuri, ja meidän on löydettävä kaikki keinot tehdä ilmastoystävällisempiä päätöksiä. Ilmastotoimissa ei voi enää hidastella. Kestävien päätösten aika on nyt.

Aloitteen tekijät:

Konsta Weber (Vihr.)

Laura Rantanen (Vihr.)

Petra Peltonen (SDP)

Jaakko Lindfors (Vas.)