Wille Jäntin puhe Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä Vappuna 2018

Julkaistu: 02.05.2018

Hyvät toverit!

Olemme tulleet tänne kunnioittamaan niitä, jotka ovat vakaumuksensa puolesta kuolleet.

Sata vuotta sitten Suomessa käytiin verinen sisällissota. Suomi oli vasta itsenäistynyt ja etsi suuntaansa. Sisällissota on yksi surullisimpia kohtia historiassamme. Veljet tappoivat toisiaan. Kuitenkin historialla on suuri merkitys nykyhetkessä ja tulevaisuutta miettiessä. Historia muistuttaa ainakin niistä tapahtumista mitä ei saa enää koskaan tapahtua, historiasta pitää oppia, mutta antaa sen olla mennyttä.

Mikä sitten se vakaumus on? Omasta mielestäni se on omiin arvoihin ja aatteeseen uskomista, joilla haluaa parantaa maailmaa. Suomen sisällissodassa ihmisten vakaumukset jakoivat heidät eri puolille. Heillä oli omat näkemyksensä siitä minkälainen Suomesta piti tulla. Jos Suomen sisällissodassa oli jotain kunniallista, niin he jotka kuolivat vakaumuksensa puolesta, koska he halusivat tehdä Suomesta paremman paikan kaikille suomalaisille.

Meillä kaikilla on omat arvomme ja aatteemme eli meillä kaikilla on vakaumus, kantakaamme sitä ylpeydellä ja tehkäämme rauhallisin keinoin maailmasta parempi paikka meille kaikille. Kunnioittaen vakaumuksensa puolesta kuolleita.

Wille Jäntti on Turun SDP:n hallituksen jäsen