Eeva-Johanna Eloranta: Aikooko Orpon hallitus ajaa opiskelijat joko burnoutiin tai velkakuoppaan?

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta kysyi Orpon hallitukselta aikovatko he ajaa opiskelijat burnoutiin tai velkakuoppaan.

Kysymys kokonaisuudessaan luettavissa tästä:

”Me kaikki jaamme käsityksen osaamisen ja koulutuksen tärkeästä merkityksestä suomen tulevaisuudelle. Yhteinen tavoitteemme on, että vähintään puolet suorittaisivat korkeakoulututkinnon ja että jokaisella olisi vähintään toisen asteen tutkinto. Samaan aikaan kun eläminen kallistuu, aikoo hallitus heikentää opiskelijoiden opiskelun edellytyksiä.

Aiotte jäädyttää opintotuen indeksikorotuksen, eli tuki ei enää nousisikaan kustannusten nousun mukana ja asumistukikin laskee. Kompensaatioksi olette tarjoamassa enemmän opintolainaa. Monissa kodeissa kipuillaan kohoavien lainakustannusten kanssa, ja nyt olette ajamassa yhä useammat opiskelijat samaan tilanteeseen. Moni ei lainaa uskalla ottaa vaan rahoittaa opintonsa yhä suuremmalla määrällä työntekoa ja tämä hidastaa opiskelua.

Osaatteko arvioida, kuinka monen opiskelijan valmistuminen tulee lykkääntymään tämän takia? Tavoite meidän osaamistason noususta karkaa yhä kauemmaksi. Aiotteko ajaa näin opiskelijat joko burnoutiin tai velkakuoppaan?”

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta

sdp – SINUN PUOLELLASI