Mari-Elina Koivusalo: Eteenpäin menevä kultturikaupunki Turku!

Eilen kaupunginvaltuusto antoi investointipäätökselläään viimeisen sinetin uuden musiikkitalon rakentamiselle, ainutlaatuiselle paikalle Aurajoen rantaan. Hieno ja historiallinenkin päätös, jollaisia ei kovin usein tehtäväkseen saa.

Uuden musiikkitalon rakentaminen on ollut monivaiheinen päätös alkaen vuoden 2019 uudisrakennusvaihtoehdon hyväksymisestä ja vanhan talon peruskorjauksen hylkäämisestä. Olemme aikanaan valtuustossa päättäneet uuden talon paikasta ja valinneet tarjouskilpailun voittajaksi sittemmin Fuuga-nimen saaneen rakennuksen. Eilen turkulainen päätöksenteko osaltaan paransi mainettaan viemällä nämä päätökset nyt linjakkaasti maaliin ja uuden musiikkitalon rakentaminen voi alkaa lokakuussa. Vaikka jossain prosessin vaiheissa erimielisyksiä oli äänestyksiin asti, nyt asia sai sinettinsä lähes yksimielisesti. Tällaista päätöksenteon kulttuuria on vaalittava jatkossakin.

SDP on osaltaan halunnut uudesta musiikkitalosta mahdollisimman monipuolisen ja avoimen rakennuksen.

Mari-Elina Koivusalo, kaupunginvaltuutettu

Toivottavasti jokainen turkulainen voi tulevaisuudessa tuntea talon omakseen ja ylpeyttä kotikaupungistaan kun talo Aurajoen rannalle rakentuu. Avointa kaupunkitilaa tulee rakennuksen kattoterassien myötä lisää. Mutta itse talon on myös tarjottava mahdollisuuksia monipuoliseen toimintaan niin musiikin kuin muidenkin tapahtumien osalta. Yhteistoiminta teatterin kanssa on saatava sujumaan ja toiminnot ja toimintakonsepti suunniteltava huolella. Talon on palveltava monipuolisesti niin musiikkia kuin muitakin tapahtumia aina kansainvälisiin konferensseihin. Tämän mahdollistamiseen on kiinnitettävä jatkossakin erityistä huomiota.

Uusi musiikkitalo rakennetaan allianssimallilla ja sen kokonaiskustannus on 90,5 miljoonaa euroa. Tavoitekustannus on 80 miljoonaa – allianssimallissa kun on olemassa riskivaraus ja ns. boonuspooli. Kärjistäen sanottuna: voitot ja tappiot ovat yhteisiä. Siksi allianssimallit on havaittu toimiviksi tavoiksi toteuttaa kalliita ja monimutkaisia hankkeita. Ja niillä on tapana onnistua niin aikataulun kuin budjetissa pysymisen osaltakin. Turussa viime vuosien muutama epäonnistunut rakennushanke on langettanut synkän varjonsa niin julkisen keskustelun kuin yleisen investointihalukkuudenkin ylle. Toivoakseni musiikkitalon allianssimallista saadaan nyt esimerkki siitä, kuinka suuri investointi viedään alusta loppuun suunnitellulla tavalla ja rahalla. Tällaista esimerkkiä tarvitsemme, kun Turku lähivuosina investoi tulevaisuuteensa muidenkin suurten hankkeiden muodossa.

Mari-Elina Koivusalo, kaupunginvaltuutettu (Sd.)

sdp – SINUN PUOLELLASI