Nummenmäen sd: Turun pientalojen keskusjärjestön ja Turku Energian välisen sähkösopimuksen ehtoja on kohtuullistettava!

mielipiteet

Turku Energia Oy neuvotteli Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n (TPK) kanssa viime syyskuussa sähkösopimuksen, jossa asukkaille tarjottiin määräaikaista kahden vuoden sopimusta noin 27-29 sentin tuntihintaan marraskuusta 2022 alkaen. Aiemmin sopimuksessa hinta oli ollut noin neljä senttiä. Erittäin epävakaassa ja vaikeasti ennakoidussa hinta-tilanteessa valtaosa pientaloyhdistyksen noin 8000 jäsenestä hyväksyi kahden vuoden sopimuksen.


Erityisen ikäväksi uuden sopimuksen teki se, että siitä on käytännössä mahdoton irtautua kesken sopimuskauden. Turku Energian asettamien ehtojen mukaan sopimuksen irtisanovan kuluttajan täytyy nimittäin joka tapauksessa maksaa laskennallista kulutustaan vastaava summa sopimuskauden loppuun saakka! Kysyttäessä asiaa kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Jukka Kaakkola on mediatietojen mukaan todennut, että yleisissä sähkönmyyntiehdoissa puhutaan ”kohtuullisesta sopimussakosta” ja että ”tämä ehto vaikuttaa vähintäänkin ylimitoitetulta”. Varsinkin kun pörssisähkön keskihinta on tällä hetkellä (19.1.23) noin 10 senttiä/kWh. Nykyisten arvioiden mukaan ennakoidaan, että sähkön hinta tulee edelleen laskemaan tämän vuoden aikana. Lehtitietojen mukaan Turku Energian myyntijohtaja Harri Salo onkin todennut, että ”näyttää siltä, että keväällä tullaan laskeviin hintoihin”.


Erittäin paljon suuttumusta on aiheuttanut se, että vajaa kaksi kuukautta sopimuksen solmimisesta Turku Energia on joulukuussa alkanut tarjota kiinteähintaisia sopimuksia, jotka voidaan irtisanoa koska tahansa.
Nummenmäen Sosialidemokraattinen yhdistys vetoaakin erityisesti Turku Energia Oy:n Turun kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin, että he vaikuttavat siihen, että Turku Energia vähintään kohtuullistaa viime syyskuussa Turun Pientalojen Keskusjärjestön kanssa solmitun sopimuksen irtisanomisehtoja. 


Nummenmäen sos.dem. yhdistyksen johtokunnan kokouksessa 19.1.2023 yksimielisesti hyväksytty kannanotto.