Nina Kallio: Ohjeet ja liikennemerkit turvaavat liikennekäyttäytymistä ulkoilureiteillä

Kaupunkiympäristölautakunnan pöydälle on nyt kaksi kertaa jäänyt päätös sallia siirtymät polkupyörällä tietyillä ulkoilureiteillä. Riikka Leino kirjoitti (TS 3.11.) mielipiteen siitä, että pyöriä ynnä muita ei tulisi siellä sallia. Asia on kuitenkin laajempi.

Varissuon kuntorata yhdistää Pääskyvuoren, Itäharjun, Kohmon ja Varissuon. Liikkuminen radalla on vilkasta ja laajaa, hyvä niin, sillä oikeus turvalliseen ulkoiluun on meillä kaikilla.

Turun asuinalueiden laajetessa tämä ko. rata mahdollistaa turvallisen ja nopeamman siirtymän kaupunginosasta toiseen. Sitä käyttävät jo nykyisellään koululaiset ja työmatkapyöräilijät. Kieltoa on äärimmäisen vaikea valvoa, siihen eivät riitä poliisin eikä kaupungin resurssit. Ihminen kun yleensä hakee itselleen edullisimman ja hyvän vaihtoehdon.

Pyöräilyn salliminen tai kiellon muuttaminen nykykäytäntöä vastaavaksi siis lisäisi koululaisten ja työmatkapyöräilijöiden turvallisuutta. Kaupalliset skuutit voidaan alueilta kieltää, mutta ihmisillä on myös omia skuutteja ynnä muita sähköisiä liikkumisvälineitä.

Kaupungin tiivistyessä ja uusien asuinalueiden syntyessä myös liikkumismahdollisuuksien on muututtava tarpeita vastaaviksi.

Mitä tulee siihen, että siellä jatkuvasti pyöräiltäisiin ympyrää, en tätä usko, sillä maastopyöräilijät ovat metsäpoluilla ja käyttävät kuntorataa siirtyäkseen polulta toiselle.

Oikeus ulkoiluun on myös liikuntarajoitteisilla, jotka tarvitsevat esimerkiksi sähköpyörätuolia tai muuta liikkumisen apuvälinettä.

Itse liikun beagleni kanssa kuntoradalla ja poikkean sieltä metsäpoluille. Koiran kanssa liikkuminen kuntoradalla hiihtoajan ulkopuolella on sallittua.

Metsäpolkujen käyttö on myös vilkasta ja kaupunkimetsissämme liikkuukin paljon ihmisiä. Myös näihin kaupunkimetsiin mennään usein kuntoradan kautta, koska niistä on yhteys julkiseen tiestöön.

Talviaikana, hiihtoladun ollessa käytössä, muu liikkuminen kuntoradalla ei ole ollenkaan sallittua.

Kaupungin tiivistyessä ja uusien asuinalueiden syntyessä myös liikkumismahdollisuuksien on muututtava tarpeita vastaaviksi. Pyöräily on terveellinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto liikkumiseen.

Ohjeilla ja liikennemerkeillä voidaan ohjata ihmisiä turvalliseen liikennekäyttäytymiseen myös näillä tietyillä ulkoilureiteillä. Vastuu on meillä kaikilla.

NINA KALLIO

Varissuon asukas ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen (sd)

Kirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 10.11.2023.

sdp – SINUN PUOLELLASI