Petja Raaska: Johtavana museokaupunkina oleminen vaatii panostuksia 

Turku on hieno ja palkittu museokaupunki. Voidakseen olla sitä myös tulevaisuudessa, Linnanniemeen tuleva Suomen historian ja tulevaisuuden museo vastaa todelliseen tarpeeseen. 

Turun Linna, Turun Tuomiokirkko, Luostarinmäen museokorttelit, Apteekkimuseo ja Kuralan kylämäki tarjoavat Suomen mittakaavassa poikkeukselliset puitteet. Aboa Vetus ja Forum Marinum upeine laivamuseoineen täydentävät ainutlaatuista infraa. 

Näin olemme tottuneet jo vuosikymmeniä ajattelemaan, mutta ainakin itseltä on jäänyt välillä huomaamatta, että kehitys kehittyy tälläkin sektorilla. 

Poikani on tullut siihen ikään, että olemme ryhtyneet kiertämään museoita eri puolilla Itämeren aluetta ja pohjoista Eurooppaa. Tässä vertailussa olemme saaneet huomata Turun jääneen hieman kehityksestä. Esitystekniikka ja etenkin nuorempia museonystäviä kiehtova vuorovaikutteisuus ovat ottaneet valtavia harppauksia. 

Museot ovat niin kotimaan- kuin ulkomaanmatkailijoiden houkuttelemisessa kulmakiviä, mutta niiden merkitys on kiistaton myös yleisen sivistystason nostamisessa. Historiatietoisuuden merkitystä ei liene tarpeen perustella enempää. 

Petja Raaska, Turun Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan jäsen (sd)

Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunnan jäsenenä tiedän, että näyttelyidemme sisällöllistä ja teknistä kehittämistä tehdään hienolla asiantuntijaporukalla. Tästä esimakua voi löytää vaikka Luostarinmäen museon uumenista vuoden 1827 Turun tietokoneanimaatiosta. Tälle työlle on osoitettu lisää resursseja. Turun linnan vaihtuvat näyttelyt kiehtovat myös perheen pienimpiä. Mutta parempaan meillä on varaa. 

Tarkoitukseni ei olekaan moittia, vaan kannustaa ja tukea museoalan ammattilaisiamme. Edellä kirjoittamani perusteella olen vakuuttunut siitä, että 100-vuotiaalle Suomelle lahjaksi luvattu Suomen historian ja tulevaisuuden museo Turun linnan tuntumassa tulee enemmän kuin tarpeeseen. Hienot suunnitelmat ovat juuri sitä, mitä Turku tarvitsee palatakseen sille kuuluvalle paikalle Itämeren johtavana museokaupunkina. Toivottavasti tämä hanke ei hautaudu muiden alle. 

Petja Raaska 

Turun Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan jäsen (sd) 

Kirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 14.8.2023.

TOIMINNANJOHTAJA

Petja Raaska

(02) 4145101 / +358 40 766 4458 / petja.raaska@turku.fi

paikalla sopimuksen mukaan