Janne Tikkanen: Toisen asteen maksuttomuuden loppu on suuri menetys hyvinvointivaltiolle

Orpon oikeistohallitus päätti kehysriihessään monesta eri leikkauksesta, jotka iskevät suoraan hyvinvointivaltion sydämeen. Kehysriihen väitetään korjaavan Suomen taloutta, mutta uskon, että moni hallituksen leikkaustoimesta murentaa meidän hyvinvointivaltiotamme ja pitkäaikaisesti talouden terveyttä. 

Suomen tärkein hyvinvointivaltion sekä terveen talouden kulmakivi on sivistys.

Marinin hallituksen aikana saimme läpi maksuttoman toisen asteen ja oppivelvollisuuden laajentamisen 18 ikävuoteen. Tämä muutos oli suurin tasa-arvotekijä meidän koulutusjärjestelmässä. Orpon hallitus on kuitenkin päättänyt lopettaa maksuttoman toisen asteen 18 ikävuoteen asti. 

Moni toisen asteen opiskelija lopettaa jo täytettyään 18 ja tämän uudistuksen myötä, niiden määrä kasvaa. Toisen asteen opinnot eivät ole halpoja ja kaikilla ei ole varaa maksaa isoja summia kirjoista, opiskelumateriaaleista ja ylioppilaskokeista. Maksuttomuus avasi ovet monelle oppilaalle. Nyt nämä ovet on suljettu. 

Kehysriihi on todiste siitä, että hallitusta ei kiinnosta panostaa opiskelijoiden ja nuorten tulevaisuuteen.

Tämä uudistus vaikuttaa eniten vähätuloisiin opiskelijoihin ja opiskelijoihin vähätuloisista perheistä. Koulutustason erot kasvavat ja moni jää koulutusmahdollisuuksien ulkopuolelle. Vuoden 2022 lukiolaisbarometrin mukaan 45 prosenttia ensimmäisen vuoden opiskelijoista koki, että maksuttomuus on vaikuttanut heidän päätökseen hakeutua lukioon. Maksuttomuuden loppuessa monen lukiolaisen taloudellinen ahdinko pahenee. 

Myös ammatillisesta koulutuksesta on päätetty leikata 100 miljoonaa, mikä johtaa ammatillisen koulutuksen laadun heikentymiseen. Leikkaukset tulevat todennäköisesti kohdentumaan oppimateriaaleihin, jotka ovat ammattillisessa kouluksessa keskimäärin kalliimpia kuin lukiossa. Ammatilliset oppimateriaarit ovat keskeinen osa koulutusta ja niistä leikkaaminen on suuri pettymys. 

Kehysriihi on todiste siitä, että hallitusta ei kiinnosta panostaa opiskelijoiden ja nuorten tulevaisuuteen. Koulutuksen jatkuva uudistaminen lisää epäselkeyttä sekä kouluhenkilöstön, opettajien ja opiskelijoiden stressiä. Toiselle asteelle on jo kohdennettu liian monta leikkaustoimea. Nyt on aika lopettaa leikkaaminen.

JANNE TIKKANEN

Turun nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Lounais-Suomen Demarinuorten varapuheenjohtaja

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *