Matti Vikström: Hallituksen juustöhöylä viuhuu

Maassamme istuu kansan vapailla vaaleilla valitsema eduskunta. Vaalien tulosta tulisi tietenkin kunnioittaa. Seuraava mahdollisuus vaikuttaa hallituskokoonpanoon on kolmen vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa edellyttäen, että hallitus istuu siihen asti.

Eduskuntaan valituista puolueista syntyi neuvottelujen jälkeen oikeistohallitus. Hallitusohjelmansa mukaan se on aloittanut ankaran säästökuurin. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä vanha sanonta ”kaikkihan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu” pitää paikkansa. Hallituksen valitsemat velan lyhentämisen keinot eivät vain aina maistu pienelle eläkeläistyömiehelle.

Voimaan tulleen hallitusohjelman mukaan ensin annettiin veronkevennyksiä palkansaajille ja yrityksille sekä vieläpä moraalisesti arveluttavasti kaikkein suurituloisempien verotusta alennettiin. Sitten alettiin leikkaamaan muun muassa sosiaaliturvasta kuten asumistuesta, työttömyyspäivärahasta ynnä muista. Leikkauskohteet osuivat valitettavasti suurelta osin heikoimmin toimeen tuleviin yksinhuoltajiin, opiskelijoihin ja työttömiin.

Varsinkin itseään ennen vaaleja pienen ihmisen puolestapuhujana pitäneen Perussuomalaisten puheenjohtajan, saksileikkuri Riikka Purran takinkääntö on poliittisen historian kärkisuorituksia. Nähtäväksi jää, onko äänestäjien muisti perinteisen lyhyt vai kestääkö se kolmen vuoden päähän.

Istuvan hallituksen ensimmäinen kehysriihi on ohi ja veronkorotuksia sekä lisäleikkauksia tuli noin kolmen miljardin edestä. Hallituspuolueet joutuivat nielemään vaalilupauksiaan kuten bensan hinnan alenemisen ja sen, ettei verotusta kiristetä. Nyt arvonlisäverotusta kiristetään ennätykselliset 1,5 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa lähes kaikkien tuotteiden ja palvelujen hintojen nousua. Köyhää tämä nousu koskee kipeämmin kuin rikasta.

Hallitus leikkaa juustohöylällä sieltä ja täältä, useat leikkaukset ovat summiltaan lähinnä kosmeettisia. Terveydenhuolto joutuu suurempien leikkausten kohteeksi. Nähtäväksi jää sairaaloiden hoitokyky, vanhusten palvelut ja sairaalamaksujen korotus.

Hallitus mainostaa säästöpäätösten koskevan kaikkia kansalaisryhmiä. Verrattuna hallituksen aikaisempiin päätöksiin ehkä nämä kehysriihipäätökset ovatkin tasapuolisempia.

Kuitenkin osinkoverotulot jätettiin jälleen päätösten ulkopuolelle. Yhä useampi korkeapalkkainen ihminen perustaa oman firman ja nostaa korkeammin verotetun ansiotulon sijasta matalammin verotettua osinkotuloa. Tämä on selvä porsaanreikä.

Hallitus jätti viisaasti pienemmät eläkkeet kurittamatta. Itse olen valmis osallistumaan eläkkeestäni talkoisiin runsaan 100 euron vuotuisella panoksella, kymppi kuussa ei minua tapa.

Lopuksi kuitenkin ilmoitan, että mikäli hallitus edelleen jatkaa kurittamista, niin ilmoitan ryhtyväni poliittiseen lakkoon!

Kirjoittaja on turkulainen pieni työmies evp. Kirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 18.4.2023.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *